500 jaar militaire boekcultuur in Nederland

Gewapend met kennis

Museum Meeranno staat de komende maanden met een tentoonstelling stil bij de Nederlandse militaire boekcultuur.

Aanleiding voor de tentoonstelling is een proefschrift van Louis Sloos, conservator literatuur en bibliothecaris van het Legermuseum. Dit proefschrift, dat onder de titel Gewapend met kennis in boekvorm is verschenen, laat een overzicht zien van de militaire boekcultuur in Nederland.


- advertentie -

Christoffel Plantijn, de man die de eerste Nederlandse militaire boeken uitgaf

Ook in de tentoonstelling wordt dit overzicht geboden. Van het eerste gedrukte militaire boek in Nederland uit 1473, tot het exemplaar van het Handboek Soldaat van Ridder der Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon. De tentoonstelling is bedoeld voor een breed publiek. De rijke hoeveelheid aan bijzondere boeken, vaak mooi geïllustreerd, wordt aangevuld met objecten, zoals uniformen, wapens en schilderijen uit de collectie van het Legermuseum, andere openbare collecties en particulier bezit.

Christoffel Plantijn

De meeste aandacht voor de militaire geschiedenis is traditioneel gericht op militaire operaties, materieel en wapens. Deze tentoonstelling laat een hele andere kant zien. De Nederlandse militaire boekcultuur is volgens Museum Meermanno zeer rijk en kan worden beschouwd als een afspiegeling van de algemene boekcultuur. De eerste Nederlandse militaire boeken werden gedrukt door Christoffel Plantijn in Antwerpen, maar al snel werden Den Haag en Amsterdam het centrum van de Nederlandse militaire publicistiek.

Tot in de achttiende eeuw was de Nederlandse Republiek zelfs internationaal een belangrijke producent van militaire literatuur. De tentoonstelling toont een aantal aspecten uit Gewapend met kennis, zoals schrijvers die van de zestiende tot en met de achttiende eeuw militaire boeken schreven, bibliofiele militaire boeken verzamelden, maar ook de militair als lezer van (militaire) boeken en als koper van boeken voor vrouw en kinderen.

Het Legermuseum is momenteel bezig met de verhuizing naar Soesterberg, waar zij samen met het Militaire Luchtvaartmuseum het Nationaal Militair Museum gaan vormen. Dit museum wordt gebouwd op de voormalige vliegbasis Soesterberg en gaat in het najaar van 2014 open.

De tentoonstelling Gewapend met kennis is te zien van 15 juni tot en met 15 september 2013.

Toetanchamon, dodenmasker
Replica van Toentanchamons dodenmasker - Foto: A.-M. v. SarosdyDe…
Afb: Glaswerkmuseum LaliqueGlaswerkmuseum Lalique in Doesburg heeft naar eigen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: