500 veteranenverhalen online gezet

Interviewproject Nederlandse Veteranen

Het Veteraneninstituut heeft donderdag vijfhonderd interviews met Nederlandse veteranen online gezet.

In de verhalen komen vrijwel alle conflicten en militaire missies aan bod waar Nederland sinds mei 1940 bij betrokken is geweest. De interviews vonden plaats in het kader van het Interviewproject Nederlandse Veteranen (IPNV). In totaal heeft het Veteraneninstituut al ruim duizend veteranenverhalen verzameld. Het Veteraneninstituut:

De collectieis een waardevolle aanvulling op bestaande schriftelijke bronnen met informatie over de Nederlandse krijgsgeschiedenis. In de interviewcollectie staat namelijk het persoonlijke verhaal van de veteraan centraal. Niet alleen de missie wordt besproken; het hele leven van de veteraan komt aan de orde, van geboorte tot en met het moment van interviewen.

De veteranen werden steeds in hun eigen huiskamer geïnterviewd en de interviews duurden ongeveer tweeënhalf uur. Volgens het Veteraneninstituut is de collectie geschikt voor uiteenlopende doelgroepen en levert hij een belangrijke bijdrage aan de “steeds toenemende kennis over en waardering voor de recente Nederlandse militaire geschiedenis en de mannen vrouwen die daaraan vorm en inhoud gaven”. De collectie is toegankelijk via de website van het Veteraneninstituut.

- advertentie -
Reünie- en congrescentrum Kumpulan - Foto: DefensieOp landgoed Bronbeek…
Strip uit 1959 - Afb: BronbeekIn het Arnhemse Museum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: