52 miljoen euro voor ‘Lot en zijn dochters’ van Rubens

Het schilderij ‘Lot en zijn dochters’ van Peter Paul Rubens is donderdag bij Christie’s geveild voor een bedrag van ruim 52 miljoen euro. Het belangrijke werk van de kunstenaar is gekocht door een verzamelaar.

Rubens maakte het religiestuk in 1613 of 1614. Het schilderij verbeeldt een onderdeel van het Bijvels verhaal van Lot. Deze neef van Abraham ontvluchtte de stad Sodom die door God zou worden verwoest. Hierna verbleef hij in het bergdorp Zoar. Daar werd hij dronken gevoerd door zijn twee dochters om vervolgens door hen verkracht te worden. De twee dochters raakten zwanger van Lot en baarden elk een zoon.

Op het schilderij van Rubens is te zien hoe de ongelukkige Lot dronken wordt gevoerd door zijn dochters.

Volgens veilinghuis Christie’s gaat het om een van de belangrijkste werken van Peter Paul Rubens die nog in particulier bezit is. Slechts één keer eerder werd op een veiling meer betaald voor een werk van de Antwerpse Meester. Dat was in 2002 toen Rubens’ schilderij De slachting der onschuldigen werd afgehamerd op bijna 61 miljoen euro.

- advertentie -

Meer kunstgeschiedenis
Boeken over Peter Paul Rubens

De slachting der onschuldigen / De Kindermoord te Bethlehem (Peter Paul Rubens)

De slachting der onschuldigen / De Kindermoord te Bethlehem (Peter Paul Rubens)

Zittende Maria met staand Christuskind (Museum Catharijneconvent)
Museum Catharijneconvent heeft recent een vijftiende-eeuws Utrechts beeld van Maria met kind…
Herman Brood in 1979 (CC - Nationaal Archief - Anefo)
Op 11 juli 2001 ging er een schok door de stad. Herman…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: