6000 jaar oude wijnmakerij gevonden

Foto: NGC/Gregory Areshian

In Armenië zijn ongeveer zesduizend jaar oude resten van een wijnmakerij gevonden. Het gaat om de oudste wijnmakerij ooit gevonden.

Dat mensen al heel lang wijn drinken is bekend, maar hoe lang precies is niet duidelijk. Archeologen vonden in een grot in Armenië een wijnpers, druivenschillen, kruiken en zelfs drinkkom. Onderzoek heeft uitgewezen dat de wijnmakerij ongeveer zesduizend jaar oud is. Duidelijk was al dat er in Eurazië in die tijd wijn gedronken werd, maar het is voor het eerst dat er zo’n oude wijnmakerij is gevonden.De onderzoeksresultaten zijn bekendgemaakt door National Geographic Society en gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Archaeological Science.

- advertentie -

Door de vondst van de wijnmakerij concluderen de onderzoekers dat de mensen die zesduizend jaar geleden in dit gebied woonden al complexe landbouw bedreven. Rondom de wijnmakerij zijn verschillende graven gevonden. De onderzoekers vermoeden daarom dat de wijn gebruikt werd bij begrafenisrituelen.

In het gebied waar de wijnmakerij werd gevonden is enkele jaren geleden ook al een 5500 jaar oude schoen gevonden. Dit is tot op heden de oudste ooit gevonden leren schoen.

anchesenamon-265
Oude afbeelding van Anchesenamon Archeologen denken vrij snel de…
De waterput - Foto's: Drents MuseumBouwvakkers zijn bij werkzaamheden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: