670.000 euro voor penseeltekening Peter Paul Rubens

Bij veilinghuis Bernaerts in Antwerpen is maandag een zeldzame penseeltekening van Peter Paul Rubens geveild voor een bedrag van 670.000 euro. Op de tekening, een studie van een Arabische ruiter, is de handtekening van Rubens’ bekende leerling Anthony van Dyck te zien, maar volgens kenners gaat het toch om een stuk van Rubens zelf.

Zelfportret van Peter Paul RubensWie het stuk gekocht heeft, is niet bekend. Wel duidelijk is dat er ook geboden is door geïnteresseerden uit het buitenland. Mocht een buitenlander de tekening hebben gekocht, dan is echter maar de vraag of het werk België mag verlaten. De Vlaamse regering erkende de tekening van Rubens eerder namelijk als topstuk.

Vanwege het zogenaamde Topstukkendecreet heeft de koper toestemming van de overheid nodig om het werk naar het buitenland te brengen. Mocht die toestemming er niet komen, dan kan de nieuwe eigenaar wel van de overheid eisen dat die de tekening van hem koopt tegen de huidige marktwaarde. Als de overheid dat geld niet wil neerleggen, dan mag de koper het stuk alsnog meenemen naar het buitenland.

Het veilinghuis schatte vooraf dat de tekening tussen de 300.000 en 500.000 euro op zou brengen. Dit werd uiteindelijk dus een stuk meer. Volgens veilinghuis Bernaerts blijft de tekening waarschijnlijk in België en is de koper geen buitenlander. De koper wil voorlopig anoniem blijven.

Overzicht: Boeken over Peter Paul Rubens

Herbegrafenis voor Poolse vrijheidsstrijder
https://www.youtube.com/watch?v=wPuzoUnoKUQ De Poolse soldaat Zygmunt Szendzielarz, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog
Het schilderij van Henri Knip.
Het Gemeentemuseum in Helmond heeft dinsdag een opmerkelijke oproep geplaatst. Het museum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: