7 november

De IRA laat de Nederlandse zakenman Tiede Herrema vrij (1975)

Tiede Herrema, kort na zijn vrijlating – Still YouTube

Na een gijzeling van meer dan een maand laat de IRA de Nederlandse zakenman dr. Tiede Herrema op 7 november 1975 vrij. Begin oktober is hij door de IRA vlakbij zijn huis in Ierland ontvoerd door leden van de Iers republikeins paramilitaire organisatie. De ontvoerders eisten vrijlating van enkele IRA-gevangenen.

Enkele weken vreesden de autoriteiten dat de Nederlandse zakenman, eigenaar van kabelfabriek Ferenka, al om het leven was gebracht. Na ruim twee weken wisten ze de ontvoerders en Herrema echter te traceren. Ze bevonden zich in een huis in Monasterevin, County Kildare. Bijna drie weken lang werd dit huis omsingeld. Uiteindelijk werd Herrema vrijgelaten terwijl niet aan de eisen van de ontvoerders was voldaan. De ontvoerders – Eddie Gallagher en Marion Coyle – werden ingerekend.

Herrema liet zich na afloop mild uit over de ontvoerders Volgens hem waren het kinderen met veel problemen. Vergeven kon hij ze niet maar dat ze veel problemen hadden zei hij te begrijpen. Tijdens een persconferentie na zijn bevrijding toonde Herrema de aanwezige pers een kogel uit een pistool waarmee hij bedreigd was. Die kogel had hij van Eddie Gallagher gekregen. Als souvenir.

- advertentie -

6 november

8 november


Geboortedag van uitvinder Adolphe Sax (1814) Adolphe Sax (1814-1894)…
Robert Dudley
Geboortedag van Maurits van Oranje (1567) Portret van Maurits…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: