74.000 euro voor teruggevonden lied van Mendelssohn

In Londen is deze week een verloren gewaand muziekstuk van de Duitse componist Felix Mendelssohn geveild voor 74.000 euro.

Felix Mendelssohn Bartholdy

Felix Mendelssohn Bartholdy


Het muziekstuk werd eerder dit jaar gevonden in Amerika. Het gaat om een een lied van 29 maten voor alt en piano met als titel “Des Menschen Herz ist ein Schacht”. De tekst van het lied is de tweede strofe van een gedicht van Friedrich Ruckert. Mendelssohn schreef het lied in 1842 voor de manager van het hoftheater in Berlijn. Uit een begeleidende brief van de componist blijkt dat hij het stuk op verzoek schreef en niet wilde dat de compositie verder werd verspreid.

Het bestaan van het muziekstuk was bekend maar waar het zich bevond was lange tijd onduidelijk. In 1862 en in 1872 werd het verkocht op een veiling maar daarna werd het uit het oog verloren.

Veilinghuis Christie’s verwachtte dat het muziekstuk tussen de 18.000 en 30.000 euro op zou brengen. het stuk bracht echter veel meer op: 74.000 euro.

Opvoering van het lied van Mendelssohn (BBC)

Eddy Merckx in 1974 - cc
Eddy Merckx in 1974 - ccIn 2019 is…
Sint Maarten / cc
Sint Maarten / ccIn bijzijn van prinses Beatrix…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: