7500 jaar oude kaas gevonden in Polen

Kaas – Foto: stock.xchng

Nederlanders mogen dan ‘kaaskoppen’ genoemd worden, in Polen blijkt men ruim zevenduizend jaar geleden al kaas te hebben gegeten. Dat meldt de Universiteit van Bristol.

Poolse en Britse wetenschappers vonden in de Poolse regio Kuyavia jaren geleden stukken aardewerk met daarin hele kleine voedselrestjes. Die resten zijn nu geanalyseerd en het blijkt te gaan om kaas. Op het aardewerk zijn ook kleine gaten aangetroffen.


Men vermoedde daarom al langer dat het hier om zogenaamde kaaszeven ging. Die veronderstelling lijkt nu dus juist.

- advertentie -

Dat de mens al lang kaas eet is bekend, maar onduidelijk is wanneer men daar precies mee begon. De vondst in Polen toont aan dat men in dat gebied in ieder geval 7500 jaar geleden al kaas at. Voor de mens was de ontdekking van kaas van groot belang, onder meer omdat melkproducten hierdoor langer bewaard konden worden. De mens kon in deze tijd nog niet goed tegen lactose en aangezien de kaas arm aan lactose is, kon men zo toch een voedzaam melkproduct nuttigen.

De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Nature.

Hans Christian AndersenIn de nationale archieven van Denemarken is…
Daniel Day-Lewis als Abraham LincolnDe film Lincoln van regisseur…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: