8 februari

Willem van Oranje sticht de Universiteit Leiden (1575)

Academiegebouw aan het Rapenburg – Foto: CC/Rudolphous

Op 8 februari 1575 sticht Willem van Oranje de Universiteit Leiden. Het is de eerste universiteit in de Noordelijke Nederlanden.

Willem van Oranje was in deze periode de rijkste en machtigste edelman van de Noordelijke Nederlanden. Het is niet helemaal duidelijk waarom hij de stad Leiden de eer van de eerste universiteit gaf, maar over het algemeen wordt aangenomen dat de vader des vaderlands de stad wilde belonen voor het succesvolle verzet tijdens het Spaanse beleg.

Op de stichtingsoorkonde uit 1575 staat overigens nog het zegel van Philips II. Zes jaar na oprichting van de universiteit maakten de noordelijke gewesten zich met het Plakkaat van Verlatinghe definitief los van Spanje.

- advertentie -

7 februari

9 februari

Gerelateerde boeken:shocking-blue-venus
Shocking Blue scoort een nummer 1 hit in de VS (1970) [caption…
De illegale krant 'Het Parool' verschijnt voor het eerst (1941) [caption id="attachment_20821"…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: