85.000 mensen bezoeken Veteranendag

Draaginsigne veteranen

De Nationale Veteranendag in Den Haag is dit jaar bezocht door ongeveer 85.000 mensen. De organisatie heeft dat bekendgemaakt. Niet eerder werd veteranendag door zoveel mensen bezocht.

Het is de achtste keer dat er in Nederland een veteranendag is gehouden. De dag wordt onder meer gehouden om te zorgen voor meer maatschappelijke erkenning en waardering voor het werk van veteranen. Daarnaast is de dag ook bedoeld voor de veteranen zelf.Afgelopen jaren trok veteranendag steeds ongeveer 70.000 bezoekers.

- advertentie -

In 1996 werd bij Kamermotie bepaald dat er een veteranendag moest komen. Negen jaar later werd de dag voor het eerst gehouden, in Den Haag. Het jaar daarop riep de ministerraad de dag uit tot nationaal evenement. Sinds 2008 wordt de Nederlandse Veteranendag jaarlijks gehouden op de laatste zaterdag in juni, de zaterdag die het dichtst ligt bij 29 juni, de geboortedag van prins Bernhard.

De veteranendag begon deze zaterdag met een plechtigheid in de Ridderzaal die onder meer werd bijgewoond door Ridders Militaire Willemsorde, prins Willem-Alexander en premier Rutte. Op het Binnenhof is daarna de herinneringsmedaille voor vredesoperaties uitgereikt aan zo’n tachtig militairen die net terug zijn van een missie.

’s Middags werd op het Malieveld in Den Haag het traditionele defilé gehouden.

30.000 nieuwe veteranen

Minister Hans Hillen van Defensie maakte zaterdag bekend dat actief dienende militairen die op uitzending zijn geweest voortaan ook de veteranenstatus krijgen. Hierdoor heeft Nederland er in een klap 30.000 nieuwe veteranen bijgekregen.

  • Toespraak minister Hillen tijdens Veteranendag 2012

Afbeelding van heksen in een vijftiende-eeuws handschriftDe gemeenteraad van…
middelburg-slavernijmonument-gr
Slavernijmonument in Middelburg - Foto: NiNseeIn Middelburg is zaterdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: