9 januari

Adrianus VI wordt tot paus gekozen (1522)

Adrianus VI

Op 1 december 1521 overleed paus Leo X en moest er een nieuwe paus gekozen worden. Dit duurde lang. De Nederlander Adriaan Florenszoon Boeyens IV werd uiteindelijk op 9 januari 1522 tot paus gekozen. De toekomstige paus vertrok hierop naar Rome waar hij pas in mei datzelfde jaar aankwam. Hij twijfelde lang of hij het pausschap wel aan zou nemen. Op 31 augustus 1522 werd hij in Rome uiteindelijk tot paus gekroond.

Adrianus IV, de eerste en enige Nederlandse paus uit de geschiedenis, beschouwde het tegenhouden van de Reformatie, de hervorming van de Kerk en vereniging van de christelijke machten tegen aanvallen van de Turken in Hongarije en Rhodos als zijn belangrijkste taken. Als paus stond hij een sobere levenswijze voor en dat werd hem niet door iedereen in Rome in dank afgenomen. Ook met zijn pogingen de curie – het pauselijke bestuursorgaan – te hervormen was lang niet iedereen blij. Januari 1523 liet hij tijdens de Rijksdag van Neurenberg een voorstel tot hervorming voor de curie voorlezen dat zowel in Romeinse als lutherse kring slecht werd ontvangen.

8 januari

- advertentie -

10 januariLees ook: Paus Adrianus VI (1459-1523)

Prinses Juliana trouwt met Prins Bernhard (1937) Prinses Juliana…
[caption id="attachment_20304" align="alignleft" width="265"]Het perfecte getal 10 - Foto: stock.xchngGetallen zijn voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: