Dark
Light

Phil Bloom poseert naakt op televisie (1967)

‘Hoepla’ zorgde voor nogal wat ophef…
Auteur:
2 minuten leestijd
In de tweede aflevering van Hoepla verscheen Phil Bloom als eerste volledig naakte vrouw op de Nederlandse televisie.
In de tweede aflevering van Hoepla verscheen Phil Bloom als eerste volledig naakte vrouw op de Nederlandse televisie. (CC BY-SA 3.0 nl - A. Vente - Beeld en Geluidwiki - wiki)

Op 9 oktober 1967 was er voor het eerst een naakte vrouw te zien op de Nederlandse televisie. De eenentwintigjarige kunstenares Phil Bloom poseerde op die dag zonder kleding in het veelbesproken VPRO-programma Hoepla. Ze werd daarmee een van dé Nederlandse iconen van de vrije jaren zestig.

In de eerste uitzending van Hoepla was Bloom ook al te zien geweest. Toen werden delen van haar lichaam nog bedekt door een aantal kunststof bloemen, maar in de tweede aflevering verscheen de jonge kunstenares geheel naakt. Ze las een stukje voor uit dagblad Trouw. De uitzending zorgde voor enorm veel commotie. Er werden zelfs Kamervragen over gesteld. Een SGP-lid stelde daags na de uitzending dat de minister de uitzending had moeten verbieden. De regering moest wat zijn partij betreft krachtig optreden…

“…anders loopt het op een totale ontreddering uit”.

Bericht in het Nieuwsblad van het Noorden van 13 oktober 1967 – Bron: kranten.kb.nl
Bericht in het Nieuwsblad van het Noorden van 13 oktober 1967 – Bron: kranten.kb.nl
De SGP kreeg bijval van de Boerenpartij die sprak van “schennis van de eerbaarheid”.

Slechte smaak

Premier De Jong gaf als reactie dat het programma wat hem betreft ook getuigde van slechte smaak. Verbieden wilde hij Hoepla echter niet, maar hij had wel kritiek op het moment van de uitzending. De premier vond het niet gepast dat de naakte Phil Bloom direct na het zogenaamde kinderuurtje op televisie te zien was geweest.

Niet alleen in Nederland werd over de zaak gesproken, ook in het buitenland was het nieuws dat er een vrouw volledig naakt op televisie te zien was geweest. De Amerikaanse zender CBS toonde zelfs een fragment van het programma. Ter bescherming van de Amerikaanse kijkers werd dat fragment echter wel gekuist…

Er waren overigens ook mensen die het programma juist wel konden waarderen. Nadat hij een item had gezien waarin de naakte Phil Bloom de kijker zwijgend aankeek, terwijl over haar gezicht het postbusnummer van de VPRO werd vertoond, schreef auteur Simon Carmiggelt opgewonden in Het Parool dat hij dat “een gróóts moment” had gevonden:

“Nog nooit in de geschiedenis van de televisie zijn de kijkers zo subtiel getart.”

Einde

Hoepla werd onder meer geproduceerd door Hans Verhagen, Wim T. Schippers en Wim van der Linden. De serie gaf de VPRO een vernieuwend imago, maar toch besloot de omroep in januari 1968 de stekker uit het veelbesproken programma te trekken. Na de eerste drie afleveringen hadden duizenden leden de omroep vaarwel gezegd.

De kritiek ging overigens niet alléén over de blote borsten van Phil Bloom. Ook de manier waarop politici in het programma belachelijk werden gemaakt werd door veel kijkers (en politici) niet gewaardeerd. Verder zorgde onder meer een item waarin dronken militairen commentaar gaven op actuele politiek kwesties voor de nodige ophef:

Er waren inmiddels drie afleveringen te zien geweest. De derde aflevering was al flink gecensureerd door de VPRO (zo werd het bijvoorbeeld niet geschikt geacht om een striptease uit te zenden na een item over de minister-president). De vierde aflevering kwam er helemaal niet. Fotomodel Phil Bloom baalde daar wat van, omdat “een mooie gelegenheid om me nu ook eens gekleed aan het televisiepubliek te tonen” door haar neus werd geboord.

Boek: 65 jaar televisie in Nederland

Bronnen

-https://nha.courant.nu/issue/HD/1968-01-13/edition/null/page/9
-https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/Hoepla
-Kroniek van Nederland – Aart Aarsbergen e.a. (Agon) p.1018

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×