15 augustus 1945 – Capitulatie van Japan

Met de capitulatie van Japan kwam er op 15 augustus 1945 officieel een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Kort daarvoor hadden de Amerikanen de Japanners op de knieën gedwongen door atoombommen te gooien op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Tienduizenden mensen kwamen hierbij om het leven.

Waarom kunnen we niet objectief stemmen tijdens verkiezingen?

‘De werkelijkheid is slechts een illusie, zij het een heel hardnekkige’ zei Albert Einstein eens. En hij wist wel iets van relativiteit. Hoewel we vaak denken objectieve beslissingen te nemen, lukt dat ons maar moeilijk. Zoals met het uitbrengen van onze stem tijdens verkiezingen.

De Nederlandse poolheld Sjef van Dongen

De jonge Nederlander Sjef van Dongen werd in 1928 na een mislukte reddingsexpeditie op het smeltende pakijs boven Spitsbergen ingehaald als de eerste Nederlandse poolheld sinds Willem Barentsz. Adwin de Kluyver laat in 'Terug uit de Witte Hel' zien hoe Sjef van Dongen kon uitgroeien tot een nationale held.

Vrouwelijke personages in romans delven nog altijd onderspit

Hoewel vrouwen vanaf de jaren zestig een steeds belangrijkere en meer zichtbare rol gingen spelen in de maatschappij, is dat niet terug te zien in de literatuur: de positie van vrouwelijke personages in romans blijft achter bij die van mannen. Dat blijkt uit kwantitatief onderzoek van letterkundige Roel Smeets, die algoritmes losliet op boeken uit de jaren 1960 en 2010.

Viking-sporen in Normandië nog altijd zichtbaar

Jacques Anquetil, de snelste ‘Viking’ aller tijden

Wielrenner Jacques Anquetil (1934-1987) was de allersnelste ‘Viking’ ooit. Dat hij nog steeds te boek staat als een van de beste renners aller tijden is bij wielerliefhebbers uiteraard bekend. Dat er een flinke kans is dat bij Anquetil ook Viking-bloed door de aderen stroomde, zullen in die kringen echter weinigen weten.

Schrijverssteen voor Anton de Kom in Nieuwe Kerk

De Surinaams-Nederlandse schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsman Anton de Kom krijgt een gedenksteen in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. De steen wordt eind november onthuld door de ambassadeur van Suriname.

De nazi’s kenden me bij naam

Memoires van een Joodse blokoudste in Auschwitz

In 2021 bracht de Londense afdeling van de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster de memoires uit van Magda Hellinger, een Slowaakse dame van joods geloof, die tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar en negen maanden Auschwitz-Birkenau overleefde.

Voormalige premier van Nederland en de man van de Wet op het lager onderwijs

Jan Kappeyne van de Coppello – De man van de dode vlieg

De liberale politicus Jan Kappeyne van de Coppello is vooral bekend geworden doordat hij een nieuwe Wet op het lager onderwijs indiende en door het parlement aanvaard wist te krijgen.

Archeologen vinden bijzondere inscriptie aan de Via Appia in Rome

Tijdens opgravingen van de Radboud Universiteit aan de Via Appia in Rome, een van de belangrijkste oude Romeinse wegen, is een bijzondere inscriptie ontdekt. Het gaat om een inscriptie die behoorde bij een van de grafmonumenten die al langere tijd door de archeologen wordt onderzocht.

Het Gilgamesj-epos, het oudste fictiewerk ter wereld

Het Epos van Gilgamesj, algemeen beschouwd als ’s werelds eerste literaire fictiewerk, is een lang gedicht dat de avonturen vertelt van Gilgamesj, een koning uit de oude Soemerische beschaving in het gebied dat tegenwoordig de regio Irak en Syrië is.

De luchtbrug van Pranjani (1944)

Tijdens Operation Halyard slaagden Servische verzetsleden erin vijfhonderd Amerikaanse en Britse vliegeniers veilig naar het inmiddels bevrijde Italië over te brengen. De naam van één van de leiders van de operatie, generaal Draža Mihailović, werd na de oorlog echter uit de Joegoslavische geschiedschrijving verbannen.

Servische verzetsleider Draža Mihailović moest na de oorlog het vergeetboek in

Sacrament van Niervaert – Een middeleeuws hostiewonder

Het Sacrament van Niervaert vindt zijn oorsprong aan het begin van de vijftiende eeuw. De Brabantse boer Jan Bautoen zou toen tijdens het turfsteken bij Niervaert (Niervaart, tegenwoordig onderdeel van Klundert), in de grond een bijzondere hostie hebben gevonden waaruit bloed vloeide toen hij haar met zijn schop aanraakte.

Begijnen, de dochters van Christus

Omstreeks medio de twaalfde eeuw ontwikkelde zich in heel West-Europa een nieuw fenomeen: diep gelovige vrouwen, vaak niet onbemiddeld, verenigden zich in een gemeenschap en lagen zo aan de basis van het ontstaan van talrijke begijnhoven. Een historische schets: Ontstaansgeschiedenis Onder invloed van vernieuwende ideeën binnen de katholieke kerk die de boete- en geloofsbeleving een verfrissende impuls gaven, ontstonden al

Over de opheffing van het KNIL in 1950

In juli 1950 kwam een einde aan het KNIL. Het beroepsleger in Nederlands-Indië werd opgeheven. De ontbinding ervan was een ongekend grote operatie: duizenden militairen moesten elders ondergebracht worden, besluiten dienden genomen te worden over vliegvelden, kanonnen en ander materieel.

×