Aangifte tegen ganstrekkerij in Zuid-Limburg

Ganstrekken in Grevenbicht – Afb: Still L1

Traditiegetrouw wordt in het Limburgse plaatsje Grevenbicht op carnavalsdinsdag aan ganstrekken gedaan. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt komt daar heel snel verandering in. De Limburgse afdeling van de partij is van mening dat er sprake is van dierenmishandeling en heeft aangifte gedaan bij de nieuwe Waren en Voedsel Autoriteit (nVWA).

Vroeger werd er op veel plekken in Nederland, België, Duitsland en Spanje aan ganstrekken gedaan. Tegenwoordig wordt het in Nederland alleen nog- advertentie -

Palingtrekken in Amsterdam

in het Zuid-Limburgse Grevenbicht gedaan. Op carnavalsdinsdag proberen mannen te paard in dit dorp de kop van een dode gans te trekken terwijl ze er onder door galopperen.

De Partij voor de Dieren wil dat er nu definitief een einde komt aan het ganstrekken. Eerder sprak de beroepsvereniging van dierenartsen al haar afschuw uit over het feit dat een dierenarts de gans had gedood ten behoeve van het spel. Na het dier te hebben gedood had de dierenarts een ijzerdraadconstructie in de nek van de gans aangebracht zodat het afrukken van de kop nog moeilijker zou worden.

Volksvermaak

Dieren werden vroeger wel vaker gebruikt voor volksvermaak. Een bekend voorbeeld daarvan is katknuppelen. Bij dit spel werd een levende kat in een bierton gestopt. Deelnemers van het spel probeerden vanaf een afstandje vervolgens knuppels in de ton te gooien. Een deel van de lol zat hem in het feit dat omstanders en deelnemers de kat luid hoorden jammeren als deze getroffen werd door een knuppel.

Het bekendste voorbeeld van ouderwets volksvermaak met dieren is vermoedelijk het zogenaamde palingtrekken. Tot diep in de negentiende eeuw werd dit spel in Amsterdam gespeeld. Het spel hield in dat een levende paling aan een touw hing dat over de grachten werd gespannen. Mensen moesten in bootjes vervolgens proberen de glibberige paling van het touw te trekken.

Tegen het eind van de achttiende eeuw werden spellen waarbij volgens de overheid sprake was van dierenmishandeling verboden. In 1886 zorgde het instellen van een verbod op palingtrekken in Amsterdam voor een heuse volksopstand. Bij dit zogenaamde Palingoproer kwamen vijfentwintig mensen om het leven.

Eerdere discussie bij L1 over het ganstrekken in Grevenbicht:

Libris Geschiedenis PrijsDe samenstelling van de jury van de…
amazing-fantasy-spiderman-gr
Amazing Fantasy #15Een fanatieke stripverzamelaar heeft bij een online…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: