Dark
Light

Aantekeningen van Maarten Luther gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd

Maarten Luther (1483-1546)
Maarten Luther (1483-1546)
Een bijzondere ontdekking in de Herzog August-bibliotheek in de Duitse stad Wolfenbüttel. In een oude verzamelband zijn daar aantekeningen van kerkhervormer Maarten Luther (1483-1546) gevonden.

De notities werden ontdekt door emeritus hoogleraar Ulrich Bubenheimer. Hij trof de aantekeningen aan in een verzamelband met daarin een werk van de Straatsburgse humanist Jakob Wimpfeling, een bekende van Maarten Luther, en een dichtwerk van Baptista Mantuanus.

In totaal zijn er in de kantlijn van de tekst twaalf aantekeningen gevonden. Volgens de bibliotheek gaat het om de oudste aantekeningen die van de kerkhervormer bewaard zijn gebleven.

Ze geven wetenschappers weer iets meer inzicht in de ontwikkeling van Maarten Luther van katholiek tot protestant. Op basis van de aantekeningen concludeert hoogleraar Bubenheimer bijvoorbeeld dat Luther aanvankelijk niet negatief stond tegenover heiligenverering.

Lees ook: Maarten Luther (1483-1546) – Theoloog en reformator

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×