Aantekeningen van Maarten Luther gevonden

Maarten Luther (1483-1546)

Maarten Luther (1483-1546)

Een bijzondere ontdekking in de Herzog August-bibliotheek in de Duitse stad Wolfenbüttel. In een oude verzamelband zijn daar aantekeningen van kerkhervormer Maarten Luther (1483-1546) gevonden.

De notities werden ontdekt door emeritus hoogleraar Ulrich Bubenheimer. Hij trof de aantekeningen aan in een verzamelband met daarin een werk van de Straatsburgse humanist Jakob Wimpfeling, een bekende van Maarten Luther, en een dichtwerk van Baptista Mantuanus.

In totaal zijn er in de kantlijn van de tekst twaalf aantekeningen gevonden. Volgens de bibliotheek gaat het om de oudste aantekeningen die van de kerkhervormer bewaard zijn gebleven.

Ze geven wetenschappers weer iets meer inzicht in de ontwikkeling van Maarten Luther van katholiek tot protestant. Op basis van de aantekeningen concludeert hoogleraar Bubenheimer bijvoorbeeld dat Luther aanvankelijk niet negatief stond tegenover heiligenverering.

- advertentie -

Lees ook: Maarten Luther (1483-1546) – Theoloog en reformator

Herdenkingsmunt voor honderdjarig VredespaleisHet Vredespaleis in Den Haag
Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970Een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: