Aanval op Japanse ambassade om oorlogsverleden

Yasukuni-schrijn – Foto: CC/Wiiii

Een Chinese man is zondagochtend gearresteerd omdat hij brandbommen naar het gebouw van de Japanse ambassade in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul had gegooid. Dat meldt Sky News.

De 38-jarige man gooide de brandbommen naar eigen zeggen uit woede over het feit dat zijn oma tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japanse militairen gedwongen was tot prostitutie.

De gevel van de Japanse ambassade in Seoul liep door de bommen lichte schade op.

- advertentie -Er raakte niemand gewond.

Tegenover de Koreaanse politie verklaarde de man dat hij een maand geleden om dezelfde reden ook brand had gesticht in het Yasukuni-schrijn. Dit monument in de Japanse hoofdstad Tokio is gewijd aan de geesten van soldaten en anderen die het leven lieten in dienst van de keizer van Japan.

De gevel van de Japanse ambassade in Seoul liep door de brommen lichte schade op. Er raakte niemand gewond.

Troostmeisjes

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de stelde de Japanse overheid vrouwen en meisjes beschikbaar aan militairen die het keizerrijk dienden. Veel van deze militairen waren ver van huis en moesten daarom ‘getroost’ worden.

De vrouwen die voor deze ‘troost’ moesten zorgen werden in de meeste gevallen gedwongen zich te prostitueren en systematisch verkracht. De Japanse bezetter zag gecontroleerde seks in militaire bordelen als een pragmatische maatregel om geslachtsziekten en grootschalige verkrachtingen te voorkomen.

Tijdens de oorlog werden enkele honderdduizenden vrouwen slachtoffer. Geschat wordt dat er in het voormalige Nederlands-Indië ongeveer twintigduizend zogenaamde ‘troostmeisjes’ zijn geweest.

Auschwitz-Oświęcim, Oświęcim-AuschwitzBetonnen palen met een knik bovenin, overal in…
Beroemde foto gemaakt tijdens de Conferentie van TeheranDe beroemde…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: