ABN: Digitalisering biedt kansen voor musea

Volgens ABN AMRO kunnen Nederlandse musea door verdere digitalisering de eigen bezoekersaantallen en inkomsten vergroten. De bank concludeert dit in het rapport ‘Een digitale agenda voor meer bezoekers en eigen inkomsten’.

Koningin Beatrix wordt door Wim Pijbes rondgeleid door het nieuwe Rijksmuseum - Foto: Rijksmuseum

Koningin Beatrix wordt door Wim Pijbes rondgeleid door het nieuwe Rijksmuseum – Foto: Rijksmuseum


ABN stelt dat digitalisering voor de culturele instellingen niet langer een vrijblijvende keuze is, maar noodzakelijk om te kunnen aansluiten op de veranderende behoeften van de consument.

In 2012 ging er volgens de bank ruim 850 miljoen euro om in de Nederlandse musea. Hiervan kwam 325 miljoen op het conto van musea en was ruim 500 miljoen afkomstig van subsidies. Die subsidies zijn echter niet langer vanzelfsprekend en ABN denkt dat met name gemeentelijke subsidies onder druk zullen blijven staan.

Daarentegen is er wel sprake van een stijging van het aantal museumbezoeken. In 2013 trokken de musea ruim 9,7 miljoen bezoekers. Dat is 1,7 miljoen meer dan een jaar eerder, een stijging van 21 procent.

- advertentie -

Deze stijging wordt onder meer veroorzaakt door de recente heropeningen van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam. Desondanks zijn de extra inkomsten uit toenemende bezoekersaantallen niet voldoende om de teruglopende subsidies te compenseren. Musea zijn volgens ABN daarom genoodzaakt de bedrijfsmodellen te herzien.

De bank verwacht overigens wel een groei van giften aan musea – in de vorm van schenkingen, erfenissen en legaten – van gemiddeld 4 á 5 procent per jaar.

Voor wat betreft de digitalisering liggen er voor de musea onder meer kansen bij de kaartverkoop:

Naar het voorbeeld van de reisbranche kunnen musea met een uitgekiende digitale strategie het ‘inchecken’ van bezoekers eenvoudiger maken. Dit biedt de mogelijkheid bezoekersaantallen gelijkmatiger te verdelen, wat zorgt voor minder wachtrijen op piekmomenten en meer bezoekers tijdens daluren.

Digitalisering maakt volgens de bank ook gepersonaliseerd museumbezoek mogelijk.

Als bezoekers gestimuleerd worden bijzondere, extra content en beeldmateriaal te bekijken en via social media te delen, kan dit het bereik van musea sterk vergroten en op termijn de omzet ten goede komen.

Het digitale domein biedt volgens de bank ook kansen op het gebied van augmented reality. Met een virtual reality-bril zouden mensen straks in theorie vanuit huis op één dag bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam, het Louvre in Parijs en het Guggenheim in New York kunnen bezoeken. Stef Driessen, Sector Banker Leisure van ABN AMRO:

Hiermee bereiken musea een enorme hoeveelheid extra mensen die je tegelijkertijd ook weer probeert te interesseren om daadwerkelijk een bezoek te brengen

In Nederland zijn de 15 musea met de hoogste bezoekcijfers goed voor 35 procent van het totale museumbezoek in Nederland.

Openingsafbeelding: Entreehal van het Stedelijk Museum (SMA – John Lewis Marshall)

Rotterdam (cc - F. Eveleens)De rek is er…
Theresienstadt - september 1944 (HKB)
Precies zeventig jaar nadat het zevende transport vanuit Kamp Westerbork naar Theresienstadt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: