Dark
Light

Achilles, held uit de Trojaanse Oorlog

Hoofdpersoon van de Ilias van Homerus
Auteur:
3 minuten leestijd
Achilles - cc
Achilles - cc

Achilles was een zoon van Thetis de zeenimf. Hij werd geboren uit het huwelijk tussen koning Peleus en Thetis. Aanvankelijk hadden de goden Zeus en Poseidon wel met haar willen trouwen, maar toen ze hoorden dat haar zoon machtiger zou worden dan zijn vader huwden zij haar snel uit.

Achilles bij Lycomedes (bas-reliëf van een Atheense sarcofaag, ca. 240, Louvre)
Achilles bij Lycomedes (bas-reliëf van een Atheense sarcofaag, ca. 240, Louvre)
Thetis was zeer bedroefd over de haar opgelegde sterfelijkheid en gooide de eerste zes kinderen die ze kreeg in de haard. Koning Peleus wist te voorkomen dat ze datzelfde met de jonge Achilles deed. Thetis begon na een tijdje van Achilles te houden, maar was wel bang hem te verliezen vanwege zijn sterfelijkheid. Ze dompelde hem daarom onder in de rivier de Styx die hem onsterfelijk maakte. Terwijl ze dat deed hield ze Achilles vast aan zijn hiel, zodat alleen dat stukje van zijn lichaam voortaan nog kwetsbaar was.

Thetis stuurt haar zoon hierna naar de centaur Chiron die hem opleidt in de jachtkunst, oorlogstechniek, muziek en tekenkunst.

Vermomming

Als de Trojaanse Oorlog op het punt staat te beginnen, stuurt Thetis haar zoon weg naar het hof van Lykomedus, waar hij zich moet verkleden als vrouw en mengen onder de dochters van de koning. Op die manier hoopt ze te voorkomen dat hij mee moet vechten in de Trojaanse Oorlog.

De Grieken willen de strijd tegen de Trojanen echter niet beginnen zonder de om zijn strijdkunst bekend staande Achilles en sturen een bode om hem op te halen. Deze komt echter zonder Achilles terug. Odysseus verzint hierop een van zijn vele listen. Hij vermoedt dat Achilles zich schuilhoudt bij Lykomedus en gaat verkleed als marskamer naar het paleis. Daar stalt hij talloze sieraden uit en één wapen. Alle meisjes kiezen voor de sieraden behalve één: een gesluierde vrouw. Die kiest voor het wapen. Odysseus weet dan dat dit Achilles is en haalt hem over mee te gaan naar Troje.

Hector

Achilles doodt Hector
Achilles doodt Hector
Tijdens de oorlog maakt Achilles de vrouw Briseis buit, maar deze wordt hem afgenomen door de Griek Agamemnon, de koning van Mycene. Achilles is hier woest over en trekt zich vol wrok terug uit de strijd. De Grieken verliezen hierop de overhand in de oorlog.

Pas als Hector, een Trojaanse held, Achilles’ goede vriend Patroclus doodt, besluit de held de strijd te hervatten. Hij gaat op zoek naar Hector die hem al tien jaar ontloopt, omdat een ziener hem ooit vertelde dat hij niet in de buurt van Achilles moest komen. Achilles vindt Hector, gaat met hem in gevecht en verwondt hem dodelijk. Hector smeekt hierop of zijn lichaam naar de Trojaanse koning Priamus overgebracht mag worden. Achilles weigert dit en vernedert Hector vervolgens door diens lichaam achter een strijdwagen te binden en door de stad te laten rijden.

Beelden uit de film Troy, van de strijd tussen Hector en Achilles

Achilleshiel

Tijdens de Trojaanse Oorlog gebeurt waar Thetis zo bang voor was. Haar zoon sneuvelt. De Trojaanse prins Paris raakt hem met behulp van de god Apollo met een pijl in zijn hiel. De term Achilleshiel heeft zijn oorsprong in deze geschiedenis en staat voor kwetsbare plek.

In de Ilias van Homerus is Achilles één van de grootste helden. Hij wint ieder gevecht (op één na dan) en verwoest tijdens de eerste jaren van de Trojaanse Oorlog maar liefst twaalf kuststeden en elf steden die midden in het Trojaanse gebied liggen. De goden Athena en Hera beschermen de held.

Met name schippers vereerden de held.

Animatie: de dood van Achilles

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×