‘Achter ons roffelt de oorlogstrom’

Op de vlucht naar Wageningen (Casteelse Poort)

Op de vlucht naar Wageningen (Casteelse Poort)

Bij museum De Casteelse Poort is binnenkort de tentoonstelling Achter ons roffelt de oorlogstrom – Wageningen tijdens de grote oorlog te zien. De tentoonstelling is georganiseerd omdat het dit jaar exact honderd jaar geleden is dat ons land voor het eerst te maken kreeg met een wereldoorlog.

Soldaatboekje van reservist Arie Pietersen (Casteelse Poort)

Soldaatboekje van reservist Arie Pietersen (Casteelse Poort)


Voor het neutrale Nederland had de Eerste Wereldoorlog grote gevolgen, die in dorpen en steden volop merkbaar waren. In museum De Casteelse Poort in Wageningen is vanaf 25 mei een tentoonstelling te zien, waarin aandacht is voor de gevolgen van mobilisatie en distributie tijdens de oorlogsjaren op lokaal niveau.

“Het land kreeg te maken met een tobbende regering. De bevolking mopperde over de mobilisatie van het leger, over de opvang van honderdduizenden vluchtelingen en geïnterneerden, over de oprukkende Spaanse griep, over revolutieneigingen, over de gevolgen van voedsel- en brandstofschaarste. Dit alles stond natuurlijk in schril contrast met de gruwelijkheden waar onze zuiderburen mee te maken kregen tijdens de oorlogsjaren.

De oorlog was ook in Wageningen voelbaar. In de eerste oorlogsmaanden sloegen inwoners aan het hamsteren en na de inval van de Duitse troepen in België kwam een grote toestroom aan Belgische vluchtelingen op gang, waarvan een klein deel tegen betaling een veilig heenkomen vond bij particulieren. Ook Wageningen ontving vluchtelingen.

De tentoonstelling staat onder meer stil bij het verhaal van de Wageningse reservist Arie Pietersen. In een begeleidend tentoonstellingsboekje vertelt hij over zijn soldatenleven, nu honderd jaar geleden, en wat er zich in Wageningen – in deze moeilijke jaren – afspeelde.

- advertentie -

De tentoonstelling is te zien van 25 mei tot en met 16 november 2014.

Detail van de cover van 'Het huis in de Rothschildstraat'
Kantje boord - Musea Brugge

[caption id="attachment_41339" align="alignleft" width="265"] Kantje boord - Musea Brugge

In het Volkskundemuseum in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: