Acteur Piet Römer (83) overleden

Piet Römer – Still Opium

De Nederlandse acteur Piet Römer is in de nacht van maandag op dinsdag op 83-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn familie overleden. Hij werd vooral bekend door zijn rol als hoofdinspecteur Jurriaan de Cock in de televisieserie Baantjer.

Piet Römer werd op 2 april 1928 geboren in Amsterdam. Nadat hij op zijn veertiende van school was gegaan werkte hij enige tijd als kolenboer. Ook studeerde hij kort aan de toneelschool.- advertentie -

Piet Römer in AVRO’s Sterrenslag, 1981 – Foto: AVRO

Begin jaren vijftig kreeg hij zijn eerste toneelrollen. In de jarten zestig werd hij bekend bij het grote publiek met rollen in televisieseries als Stiefbeen en zoon en ’t Schaep met de 5 pooten. Beide series wonnen een Televizierring.

Zestien jaar lang was hij hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas.

Van 1995 tot 2006 kroop Piet Römer voor de televisiereeks Baantjer in de huid van rechercheur Jurriaan de Cock (met Cee-oo-cee-kaa). Ook met die serie won hij de Televizierring. Römer is daarmee de enige die de onderscheiding drie keer heeft gekregen. Er werden twaalf seizoenen Baantjer gemaakt en deze werden zowel in Nederland als in België uitgezonden.

In 2007 werd Römer benoemd tot ereburger van Amsterdam. Toen hij die onderscheiding ontving zei de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Bernard Welten dat Römer in zijn rol als rechercheur De Cock het imago van de Amsterdamse politie veel goed had gedaan.

De Amsterdammer kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen. Eind 2010 en begin 2011 werd hij een paar maanden in het ziekenhuis opgenomen met een zware longontsteking.

Opium TV – Special Piet Römer

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Foto: FU WorksAankomende week gaat de film Süskind, over…
Postmoderne hutspot - Foto: CCDinsdag 24 januari is bij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: