Acteur Rijk de Gooyer (85) overleden

Rijk de Gooyer in 1975 – Foto: CC/AVRO

Acteur Rijk de Gooyer is woensdag in zijn woning in Amsterdam overleden. Hij is 85 jaar geworden.

Rijk de Gooyer werd vooral bekend als de aangever in een komische duo waarin de enkele maanden geleden overleden Johnny Kraaijkamp de rol van clown voor zijn rekening nam. Het duo was vanaf de jaren vijftig geregeld te zien in televisieshows als Johnny en Rijk en Een paar apart.

Eind jaren vijftig

- advertentie -begon De Gooyer aan een acteursopleiding in Berlijn. In de periode hierna maakte hij ook naam als acteur in speelfims. In totaal speelde De Gooyer in ongeveer twintig Nederlandse films waaronder Soldaat van Oranje, Naakt over de schutting, Grijpstra en de Gier’ en Een vlucht regenwulpen.

In de jaren tachtig speelde hij weer samen met zijn oude kompaan John Kraaijkamp. Samen met hem was hij toen te zien in de AVRO-serie De Brekers.

Drie keer kreeg de acteur een Gouden Kalf. Zijn tweede kreeg hij in 1995 maar dat kalf gooide hij na afloop uit het raam van een taxi. Dat was te zien in het televisieprogramma Taxi dat destijds gemaakt werd door een goede vriend en collega van De Gooyer: Maarten Spanjer. Toen hij in 1999 opnieuw een Gouden Kalf won gooide Maarten Spanjer dit beeld voor de acteur uit het taxiraam.

In de jaren negentig was de acteur te zien in de rond zijn persoon geschreven komedieserie In voor- en tegenspoed. In deze serie speelde De Gooyer de rol van Fred Schuit, een knorrige, oudere heer die het vooral te doen had met zichzelf. Ook acteurs als Maarten Spanjer, Michiel Romeyn en Pierre Bokma speelden in deze serie.

Toen in 2002 het boek Rijk, de negen levens van de Gooyer verscheen bleek dat De Gooyer tijdens de Koude Oorlog twee jaar als spion voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA had gewerkt.

In 2001 kreeg de acteur een beroerte tijdens een bezoek aan een sportschool. Hierdoor kreeg hij spraakproblemen. Geregeld haalde hij vanaf dat moment woorden door elkaar. Vanwege deze problemen acteerde De Gooyer in de periode hierna niet veel meer. Zijn laatste filmrol speelde hij in 2009 in de film Happy End van Frans Weisz.

Rijk de Gooyer leed de laatste periode van zijn leven aan alvleesklierkanker. Hij overleed woensdag in bijzijn van zijn zoon Rijk en Babiche Hermans, kleindochter van cabaretier Toon.

Mustafa Marghadi bij de Nachtwacht - Foto: NTRIn jeugdtelevisieprogramma…
Australische soldaten bij Ieper, 1917De provincie West-Vlaanderen en de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: