Dark
Light

Actie voor behoud commandantswoning Belzec

Auteur:
2 minuten leestijd
Vervallen commandantswoning van Belzec
Vervallen commandantswoning van Belzec

Enkele Poolse instellingen maken zich momenteel hard voor het behoud van de commandantswoning van het in Polen gelegen nazi-vernietigingskamp Belzec. Een onlangs opgezette crowdfundingsactie wordt onder meer gesteund door Stichting Sobibor uit Nederland.

Bildungswerk Stanisław Hantz probeert samen met Poolse partners sinds enige jaren de ernstig verwaarloosde commandantswoning te verwerven om het te behoeden voor totale ondergang. Zij zijn van plan het gebouw in fases te herstellen en het een functie te geven binnen het educatieve programma van het Bełżec Memorial & Museum.

Later deze maand wordt een 6200 vierkante meter groot perceel, met daarop onder meer de commandantswoning, geveild.

De vraagprijs is 38.000 euro, een deel hiervan wordt door verschillende partijen gefinancierd. Om het overgebleven geldbedrag van 15.000 euro bijeen te brengen is een crowdfundingactie opgezet. Bekende holocaustonderzoekers zoals Beate Klarsfeld en Claude Lanzmann hebben inmiddels hun sympathie betuigd voor deze actie.

Stichting Sobibor ondersteunt de actie ook. Het roept de eigen achterban op de actie te steunen.

Van rechts naar links SS Rottenführer Heinrich Barbl, Artur Dachsel, Lorenz Hackenholt, Ernst Zierke, Max-Gringers, onbekend, Reinholt Feis, Karl Schluch en Fritz Tauscher. (Foto gemaakt in 1942)
Van rechts naar links SS Rottenführer Heinrich Barbl, Artur Dachsel, Lorenz Hackenholt, Ernst Zierke, Max-Gringers, onbekend, Reinholt Feis, Karl Schluch en Fritz Tauscher. (Foto gemaakt in 1942)

Vernietigingskamp Belzec

Belzec was het eerste van drie vernietigingskampen in het kader van Aktion Reinhard. Het werd in maart 1942 in gebruik genomen. Niet lang daarna werden ook de doodskampen in Sobibor en Treblinka operationeel.

In Belzec werden in een tijdsbestek van amper tien maanden minstens 450.000 Joden, Sinti en Roma vermoord. Gedurende de periode van december 1942 tot maart 1943 werd het kamp in opdracht van de nazi’s door de Joodse dwangarbeiders met de grond gelijkgemaakt, massagraven werden door hen geopend en de lijken werden in de open lucht gecremeerd. Daarna werden bomen op het terrein geplant om te verhullen wat op deze plek had plaatsgevonden. De overgebleven werkjoden werden naar Sobibor gebracht om daar te worden vergast.

Tegenwoordig staat op de plek van het voormalige vernietigingskamp een museum-monument. De commandantswoning bevindt zich op enkele honderden meters van dat monument. Stichting Sobibor:

“Dit gebouw heeft een enorme historische waarde. Het is namelijk het enige oorspronkelijke gebouw dat herinnert aan de gebeurtenissen van die tijd. Het betreft de voormalige commandantswoning van kampcommandant, tevens inspecteur van Aktion Reinhard, Christian Wirth. Eén van de meest iconische beelden van Aktion Reinhard vond zijn oorsprong op deze plaats. In 1942 werd hier namelijk een foto genomen waarop een tiental SS’ers in uniform poseert, staande voor de commandantswoning.”

×