Actrice Sylvia Kristel (60) overleden

Sylvia Kristel Als Emmanuelle – Foto: Lions Gate Home Entertainment

De Nederlandse actrice Sylvia Kristel is woensdag op 60-jarige leeftijd overleden. De actrice werd vooral bekend door haar rol in de erotische Franse filmreeks Emmanuelle.

Sylvia Kristel werd in 1952 geboren in Utrecht. Ze werkte enige tijd als secretaresse maar besloot toen om fotomodel te worden. Uiteindelijk werd ze een internationaal gevierd mannequin die de aandacht trok van verschillende filmregisseurs. Ze speelde onder meer in films als Frank en Eva, Naakt over de schutting en Pastorale 1943.


- advertentie -

In 1973 brak ze internationaal door met de Franse erotische film Emmanuelle. De Nederlandse speelde in deze soft erotische film de titelrol. Er verschenen later nog drie vervolgdelen en die films werden niet alleen in Europa uitgebracht maar ook in Japan en de Verenigde Staten.

Na deze films speelde Kristel nog in veel andere films maar het grote publiek bleef haar vooral associëren met Emmanuelle. In de jaren zeventig had de actrice enige tijd een relatie met de auteur Hugo Claus. Uit die relatie werd een zoon geboren, Arthur. Eind jaren zeventig had Kristel te kampen met alcohol- en drugsproblemen.

Sylvia Kristel was al enige tijd ziek. Eerder dit jaar werd slokdarmkanker bij haar geconstateerd. De laatste periode van haar leven leefde ze samen met haar partner Peter Brul.

NOS naar aanleiding van het overlijden van de actrice:

Zelfportret Rembrandt (1658) De Radboud Universiteit Nijmegen bouwt aan…
agrippina-jongeren-beeld-gr
Het beeld van Agrippina de JongereDe Italiaanse politie heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: