Dark
Light

‘Adenauer wilde West-Berlijn verkopen’

Auteur:
1 minuut leestijd

De West-Duitse bondskanselier Konrad Adenauer overwoog begin jaren zestig om West-Berlijn te verkopen. Dat meldt Der Spiegel op basis van onlangs door de Duitse overheid vrijgegeven documenten.

In ruil voor West-Berlijn zou bondskanselier Adenauer enkele delen van de DDR bij West-Duitsland willen voegen. De bondskanselier was onder meer geïnteresseerd in de deelstaat Thüringen, delen van Saksen en een stuk van Mecklenburg-Voorpommeren. Deze gebieden werden na de Tweede Wereldoorlog bezet door Britse en Amerikaanse soldaten maar later overgedragen aan de Sovjet-Unie, in ruil voor controle over delen van Berlijn.

Uit de onlangs vrijgekomen documenten blijkt dat Adenauer zijn ruilplan in 1961 voorlegde aan de Amerikaanse staatssecretaris Dean Rusk en president John F. Kennedy. De bondskanselier zou Amerika gevraagd hebben het plan voor te leggen aan de Sovjet-Unie dat destijds de controle had over de DDR.

Volgens Der Spiegel was het uiteindelijk John F. Kennedy die de plannen naar de prullenbak verwees.

Lees ook: Konrad Adenauer (1876-1967)
Boek: Konrad Adenauer – Een biografie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×