‘Adenauer wilde West-Berlijn verkopen’

Konrad Adenauer

De West-Duitse bondskanselier Konrad Adenauer overwoog begin jaren zestig om West-Berlijn te verkopen. Dat meldt Der Spiegel op basis van onlangs door de Duitse overheid vrijgegeven documenten.

In ruil voor West-Berlijn zou bondskanselier Adenauer enkele delen van de DDR bij West-Duitsland willen voegen. De bondskanselier was onder meer geïnteresseerd in de deelstaat Thüringen, delen van Saksen en een stuk van Mecklenburg-Voorpommeren. Deze gebieden werden na deTweede Wereldoorlog bezet door Britse en Amerikaanse soldaten maar later overgedragen aan de Sovjet-Unie, in ruil voor controle over delen van Berlijn.

- advertentie -

Uit de onlangs vrijgekomen documenten blijkt dat Adenauer zijn ruilplan in 1961 voorlegde aan de Amerikaanse staatssecretaris Dean Rusk en president John F. Kennedy. De bondskanselier zou Amerika gevraagd hebben het plan voor te leggen aan de Sovjet-Unie dat destijds de controle had over de DDR.

Volgens Der Spiegel was het uiteindelijk John F. Kennedy die de plannen naar de prullenbak verwees.

Lees ook: Konrad Adenauer (1876-1967)

Fritz KorbachDe Duits-Nederlandse voetbaltrainer Fritz Korbach is zondag op…
Anthonie HeinsiusBij uitgeverij Walburg Pers verschijnt volgende maand een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: