Advocaat overweegt slavernijclaim

Advocaat Gerard Spong heeft tegenover het NCRV-programma Altijd Wat gezegd dat hij het “de moeite waard” zou vinden om samen met enkele andere advocaten een claimzaak te beginnen tegen de Nederlandse staat vanwege het slavernijverleden.

Volgens Spong zou zo’n zaak ook best een kans van slagen hebben. Hij noemt een claimzaak zaak in het programma “woest aantrekkelijk en juridisch uitdagend”.


De advocaat acht het niet onaannemelijk dat nazaten van slaven nu nog last hebben van de gevolgen van de slavernij:

- advertentie -

De slavernij was een geïnstitutionaliseerd fenomeen dat honderden jaren heeft geduurd.

Volgens de advocaat ligt een zaak tegen de staat voor de hand omdat de staat nauw betrokken was bij de slavenhandel. Spong roept andere advocaten op zich bij hem te melden zodat men eventueel samen een zaak kan beginnen. Hij wil niet in zijn eentje een rechtszaak starten. Daarvoor zou de procedure te omvangrijk zijn.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Met vijf procent van de slavenhandel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel. In totaal werden er door Nederland naar schatting 550.000 slaven verscheept.

Met de afschaffing van slavernij was Nederland tamelijk laat. De Britten hadden slavernij al dertig jaar eerder afegschaft de Fransen zelfs al tijdens de revolutie van 1794.

‘Altijd Wat’ over het slavernijverleden:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dagboek van Che Guevara - Bron: www.chebolivia.org Een kopie…
almere-schedel
Thijs en de schedelkap - Foto: Gemeente AlmereEen jongen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: