Afscheidsbrief collaborateur Ans van Dijk naar NIOD

De afscheidsbrief van Ans van Dijk - NIOD

De afscheidsbrief van Ans van Dijk – NIOD

Het NIOD kreeg onlangs een bijzonder object geschonken: de afscheidsbrief die Ans van Dijk aan de vooravond van haar executie op 14 januari 1948 aan de directeur van de Strafgevangenis Rotterdam schreef. Het NIOD heeft dat dinsdag bekendgemaakt.


De Nederlandse Ans van Dijk werd in 1948 als eerste enige vrouw na de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd. Ze werd ter dood veroordeeld vanwege haar verraad van onderduikers tijdens de oorlog. De executie werd op 14 januari voltrokken.

Een dag voor jaar schreef Van Dijk een afscheidsbrief aan An de Rooij, de directeur van de Strafgevangenis Rotterdam. Dankzij haar ´liefdevolle bemoeiingen´ kon Van Dijk toetreden tot de Rooms-Katholieke kerk. Op de dag van haar executie ontving Ans van Dijk de Eerste Heilige Communie.

Ans van Dijk was Joods. Ze had enige tijd een hoedenwinkel aan de Nieuwendijk in Amsterdam maar moest die in november 1941 sluiten omdat Joden vanaf dat moment geen zaak meer mochten leiden. Later dook Van Dijk onder maar in 1943 werd ze gearresteerd. Het NIOD:

- advertentie -

“Om zichzelf te redden wordt ze Vertrouwensvrouw voor de rechercheur Peter Schaap en verraadt in die functie in de periode van mei 1943 tot en met augustus 1944 tenminste 145 mensen, veelal ondergedoken Joden, waaronder haar broer Jacob met zijn gezin.”

Kort na de oorlog werd Ans van Dijk opgepakt en ter dood veroordeeld.

De Plek - Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz
Göran Rosenberg (1948) was twaalf jaar toen zijn vader zelfmoord pleegde. Zijn…
Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag - Still…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: