Afscheidsbriefje Titanic-passagier naar museum

Foto: Cobh Heritage Centre

Toen de Titanic 1912 aan het zinken was schreef passagier Jeremiah Burke een kort afscheidsbriefje. Hij stopte het briefje in een fles en gooide die vervolgens overboord. Bijna honderd jaar later is dit briefje overgedragen aan een museum in het Ierse Cobh.

Jeremiah Burke was negentien jaar oud en samen met zijn nicht op weg naar Amerika om daar twee van zijn zussen te ontmoeten die een jaar eerder naar Boston waren vertrokken. De Titanic, destijds het grootste passagiersschip ter wereld, kwam in de nacht van 14 op 15 april 1912 in botsing met een ijsschots.- advertentie -

De Titanic zonk drie uur na de botsing

Uiteindelijk zou het schip hierdoor zinken. Van de 2201 passagiers kwamen er 1517 om het leven.

Terwijl het schip al water aan het maken was schreef de negentienjarige Jeremiah Burke op een briefje:

From Titanic, goodbye all, Burke of Glanmire, Cork.

Burke stopte het briefje vervolgens in een wijwaterflesje dat hij bij het vertrek van zijn moeder had gehad en gooide het over boord. Ongeveer een jaar later spoelde de flessenpost aan bij de Engelse kunst. Zowel Jeremiah als zijn nicht Nora kwamen bij de ramp om het leven. Hun lichamen zijn nooit gevonden.

Het briefje is de afgelopen eeuw bewaard door de familie van Jeremiah Burke. Deze week heeft de familie het briefje overgedragen aan het Cobh Heritage Centre waar het tentoongesteld zal worden in Titanic-tentoonstelling.

tolprivilege-amsterdam-1275-gr
Tolprivilege uit 1275 - Foto: Stadsarchief AmsterdamIn het Stadsarchief…
Hal van het postkantoor aan de Neude in Utrecht

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: