‘Afscheidsbrieven kamikazepiloten zijn werelderfgoed’

Kamikazeaanval op de USS Bunker Hill

Kamikazeaanval op de USS Bunker Hill

In China is ophef ontstaan over een Japans voorstel om zogenaamde kamikazebrieven op de Werelderfgoedlijst voor documenten te laten plaatsen.


Het gaat om afscheidsbrieven die Japanse zelfmoordpiloten schreven voordat ze zich met hun toestel in geallieerde schepen boorden. Door deze acties zonken tientallen schepen en stierven duizenden zeelieden, met name Amerikanen.

Afgelopen week stelde het bestuur van de Japanse stad Minami Kyushu, vanwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel kamikazepiloten opstegen, voor om de brieven toe te voegen aan het Memory of the World-register van Unesco. Dit register bevat enkele honderden documenten die gezien worden als uniek voor het ‘geheugen van de wereld’.

China is boos over het Japanse voorstel. Het land vindt dat Japan hiermee een poging doet om het militaristische verleden te verheerlijken.

- advertentie -
'De Verwoest Stad' van Ossip ZadkineHet bekende monument…
De beroemde barokstad in Saksen, het Florence aan de Elbe, werd in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: