Afspraken musea over afstoten kunst

Gemeentemuseum in Den Haag - Foto: CC/Roel Wijnants

Gemeentemuseum in Den Haag – Foto: CC/Roel Wijnants

De leden van de Nederlandse Museumvereniging hebben besloten een zogenaamde beschermwaardigheidtoets in te voeren. Deze moet er voor zorgen dat belangrijke kunstwerken beter beschermd worden wanneer musea ze van de hand willen doen.


In hun collectieplannen geven musea volgens de nieuwe procedure aan in hoeverre een collectiestuk ‘beschermwaardig’ is. Dat betekent dat het stuk voor het openbare cultuurbezit voor Nederland moet worden behouden. Bij het afstoten van een dergelijk stuk gaat een onafhankelijke commissie het voortaan nog eens toetsen aan de hand van criteria die zijn ontleend aan de Wet Behoud Cultuurbezit. Als het werk voor Nederland van belang is, dan mag het museum het niet verkopen aan particulieren.

Siebe Weide, directeur van de Nederlandse Museumvereniging, is positief over de voorstellen:

‘Door de beschermwaardigheidtoets voorkomen wij dat belangrijke werken niet meer zichtbaar zijn voor het publiek in Nederland. Daarnaast wordt de hele procedure transparanter en effectiever.’

Musea gaan in de toekomst ook hun ontzamelplannen voor iedereen zichtbaar maken in een openbare afstotingsdatabase.

- advertentie -

Aanleiding voor de nieuwe procedure is de verkoop in 2011 van het werk The Schoolboys van Marlene Dumas door Museum Gouda. Het museum liet het werk veilen omdat het in financiële nood verkeerde.

Lees ook: Ook musea moeten de zolder eens opruimen

Afspraak musea over behoud van topkunst

Achttiende-eeuws zilveren zakhorloge (Pan Amsterdam)Op kunstbeurs PAN Amsterdam…
Vitrine met objecten uit Moluks woonoord in Barak…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: