Alan Shepard, de man die golfde op de maan

Alan Shepard. Niet zo bekend als Neil Armstrong of Yuri Gagarin, maar wel degelijk een bijzonder figuur in de geschiedenis van de ruimtevaart. Hij was niet alleen de eerste Amerikaan die een ruimtereis maakte, hij was ook de eerste man die golfde op het maanoppervlak.

In april 1959 werd Shepard, samen met zes andere NASA-piloten, geselecteerd voor de eerste Amerikaanse bemande ruimtevluchten. Op 5 mei 1961 was voor de Amerikaan het moment daar. In het kader van het Amerikaanse Mercuryproject werd hij toen gelanceerd. Het was een vrij korte vlucht maar de grens van 100 kilometer hoogte werd wel ruimschoots gepasseerd en daarmee werd Alan Shepard de eerste Amerikaan in de ruimte. Na een vlucht van vijftien minuten landde de ruimtereiziger in de Atlantische Oceaan.

De carrière van Alan Shepard zat er toen nog niet op. Bijna tien jaar later maakte hij opnieuw een ruimtevlucht, als commandant van de Apollo 14-missie naar de maan. Bijzonder is dat de Amerikaan tijdens die missie een golfstick en golfballetje meenam. Alan Shepard werd zo ook de eerste mens die op de maan golfde. Er stond toen al bijna twee jaar een Amerikaanse vlag op de maan.

Op de foto boven dit artikel is Alan Shepard te zien terwijl hij zijn Navy Mark IV-ruimtepak aantrekt. Hieronder een video van de golfende ruimtevaarder.
NASA: Golfen op de maan
Slag om Engeland, 1940
Na de Franse capitulatie probeerde de Duitse Luftwaffe in 1940 het luchtoverwicht…
NSB’ers nemen burgemeester van Rotterdam te grazen, 1941
Toen de Duitsers Nederland binnenvielen was Pieter Oud burgemeester van Rotterdam. Nadat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: