Dark
Light

Alle portretten van de Oranjes bijeen

Auteur:
1 minuut leestijd

Portret van Willem van Oranje – Michiel van Mierevelt (Museum Het Prinsenhof, Delft)
Naar aanleiding van de inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn in Museum Het Prinsenhof in Delft de komende tijd portretten te bewonderen van alle Oranjes die in de loop der eeuwen aan het hoofd van de dynastie hebben gestaan. Titel van de tentoonstelling luidt: Van Willem naar Willem.

Het is volgens het museum voor het eerst dat alle dertien Delftse Oranjeportretten van stadhouders, koningen en vorstinnen worden tentoongesteld. Sinds Willem van Oranje, bewoner van het Prinsenhof, zijn er in opdracht van het stadsbestuur van Delft steeds portretten vervaardigd van de Oranjes.

De traditie om afbeeldingen van Oranjes op te hangen in stadhuizen startte met het portret van prins Maurits, geschilderd door de beroemde Delftse portretschilder Michiel van Mierevelt.


Een aantal schilderijen is speciaal voor deze tentoonstelling tijdelijk naar het museum gebracht vanuit de raadzaal van Delft.

Op zaterdag 27 april maakt kunstenaar Hugo Kaagman speciaal voor de tentoonstelling een portret van Willem-Alexander. Dit portret wordt op woensdag 1 mei, de dag na de inhuldiging, als veertiende portret aan de tentoonstelling toegevoegd.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×