Alexander Calder (1898-1976) – Amerikaanse kunstenaar

Google eert vrijdag de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder, de uitvinder van de zogenaamde mobiles. Dit naar aanleiding van Calders 113e geboortedag.

Logo ter ere van Alexander Calder

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 113e geboortedag van Alexander Calder (1898-1976) is het traditionele logo vervangen door een zogenaamde mobile. Calder werd bekend met deze mobiles, doorgaans vrijhangende, beweeglijke objecten. De Amerikaan maakte van beweging en veranderlijkheid zijn hoofdthema’s.

Foto: CC/Bolumena

Alexander Calder werd in 1898 geboren als zoon van de beeldhouwer Alexander Stirling Calder. Hij werd opgeleid tot ingenieur. In 1926 verhuisde hij naar Parijs en begon daar opvallende ijzerdraadconstructies te maken. Toen hij zijn werk voor het eerst exposeerde werd hij direct opgenomen in de avant-garde. In 1930 ontmoette hij de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan. Voor Calder was deze ontmoeting van groot belang. Hierna begon hij namelijk met het maken van zijn zwevende mobiles. De eerste reeks bestond uit zogenaamde ‘zwevende Mondriaans’ die door trilling van de lucht of door aanraking in beweging kwamen.

Interactief

De Google Doodle ter ere van Alexander Calder is interactief. Als de muis ingedrukt wordt en er vervolgens bewogen wordt met de muis gaat het kunstwerk bewegen. Google plaatst op speciale dagen wel vaker interactieve logo’s. Begin juni kon er bijvoorbeeld gitaar gespeeld worden op een Doodle ter ere van de Amerikaanse gitarist en gitaarbouwer Les Paul.

- advertentie -

Overzicht van boeken over kunstgeschiedenis

Documentaire over Alexander Calder

Zelfportret van Lucian FreudDe Britse schilder Lucian Freud is…
Centre Pompidou
Centre PompidouHet prestigieuze Centre Pompidou in Parijs leent veertig…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: