Alexander de Villa Dei, Doctrinale

Alexander de Villa Dei, Doctrinale, 1489 - Koninklijke Bibliotheek

Alexander de Villa Dei, Doctrinale, 1489 – Koninklijke Bibliotheek

Verdieping van Nederland

Alexander de Villa Dei, Doctrinale, 1489 – Koninklijke Bibliotheek
Te zien tot en met oktober 2013

In de twaalfde eeuw schreef de Franse dichter Alexander de Villa Dei of Villedieu een leerdicht over de grammatica van het Latijn. Het was een groot succes: er bestaan talloze handschriften van en de tekst werd na de uitvinding van de boekdrukkunst (ca. 1450) tot halverwege de zestiende eeuw honderden malen gedrukt.

Na het doorwerken van de “Donaat” – die andere tekst die in de middeleeuwen veelvuldig gebruikt werd bij het onderwijs in het Latijn – kreeg iedere leerling van de Latijnse school deze tekst, het Doctrinale, voorgeschoteld om uit het hoofd te leren.

Het boek werd in 1489 in Deventer gedrukt. Het is weliswaar incompleet, maar het enig bekende exemplaar van deze druk. Lees hier meer over dit boek.

- advertentie -

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de ‘Doctrinale’ van Alexander de Villa Dei. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.
Eerste editie van The Washington Post, de december…
[caption id="attachment_9510" align="alignleft" width="265"] ErasmusHome Academy brengt regelmatig historische hoorcolleges uit op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: