Allard Pierson Museum komt met tentoonstelling over de Krim

Zwaardschede (Allard Pierson Museum)

Zwaardschede (Allard Pierson Museum)


Gouden vondsten op de grens van Europa en Azië

Bij het Allard Pierson Museum in Amsterdam is vanaf volgende week een tentoonstelling te zien over de Krim. Er worden archeologische topvondsten uit vijf Oekraïense musea getoond.

Pronkhelm (Allard Pierson Museum)

Pronkhelm (Allard Pierson Museum)


Volgens het Amsterdamse museum leende Oekraïne niet eerder zoveel archeologische topstukken van de Krim uit. Allard Pierson:

“Getoond worden verschillende overweldigende gouden voorwerpen, zoals een zwaardschede en een pronkhelm, en talloze juwelen. Deze voorwerpen en andere archeologische vondsten onthullen de rijke historie van het schiereiland dat sinds de zevende eeuw voor Christus door de Grieken werd gekoloniseerd.

De Krim en de Zwarte Zee waren en zijn een kruispunt tussen Europa en Azië. Een voorbeeld hiervan is in de tentoonstelling te zien: een Chinees lakkistje, dat in de Romeinse tijd via de Zijderoute op de Krim terechtkwam. Deze tentoonstelling leidt tot een herwaardering van de Scythen, Goten en Hunnen, die eeuwenlang ten onrechte tot ‘barbaren’ zijn bestempeld.

De tentoonstelling, getiteld De Krim – Goud en geheimen van de Zwarte Zee, wordt donderdag 6 februari officieel geopend en loopt tot en met 18 mei 2014. Tijdens de opening wordt een gouden pronkhelm uit de vierde eeuw voor Christus onthuld. Deze kostbare Scythische helm is tijdens de opgraving geheel doormidden gespleten, maar na minutieus restauratiewerk nu weer in volle glorie te bewonderen.

Mozaïekvloer die in Aluma gevonden werd (IAA)
Mozaïekvloer die in Aluma gevonden werd (IAA)Archeologen hebben…
Moderne souvlaki (CC)
Moderne souvlaki (CC)Lange tijd wisten archeologen niet zo…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: