Allard Pierson staat Krim-goud voorlopig niet af

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft besloten enkele gouden kunstvoorwerpen, die het in bruikleen kreeg voor een tentoonstelling, voorlopig in bezit te houden omdat onduidelijk is wie precies eigenaar is van de voorwerpen. Zowel Russen op de Krim als de regering van Oekraïne eisen het goud op.

De kunstvoorwerpen, waaronder een gouden helm, zwaardschede en veel juwelen, kwamen naar Nederland naar aanleiding van de tentoonstelling De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Nadat de Krim werd geannexeerd door Rusland, ontstond er discussie over de voorwerpen en kwam Allard Pierson voor de vraag te staan: de objecten teruggeven aan vier musea op de Krim (zoals Rusland wil) of aan de regering in Oekraïne.

Goud van de Krim (Allard Pierson Musem)

Goud van de Krim (Allard Pierson Musem)


De Russische minister Vladimir Medinski van Cultuur zegt dat er een rechtstreekse overeenkomst is gesloten met vier musea op de Krim en de regering in Oekraïne stelt dat het Krim-goud Oekraïens staatseigendom is.

Het Amsterdamse museum, dat de zaak “uniek en ingewikkeld” noemt, heeft na uitgebreid onderzoek besloten de voorwerpen voorlopig niet af te staan omdat nog altijd onduidelijk is wie de rechtmatige eigenaar is. Het museum:

- advertentie -

Er is de afgelopen periode uitgebreid juridisch onderzoek gedaan, waarbij onder meer is gekeken naar de rechtskeuze, toepasbare wetgeving, internationale verdragen en de bruikleenovereenkomsten zelf. De uitkomst van dit onderzoek heeft er vooralsnog niet toe geleid dat het Allard Pierson Museum zich vrij acht een keuze te maken en de claim van een van de partijen toe te kennen. Een dergelijke keuze – en daarmee het overdragen van de objecten aan de betreffende partij – zou vrijwel zeker leiden tot een claim van de andere partij, een voor het Allard Pierson Museum groot risico.

De tentoonstelling loopt nog tot 31 augustus. Normaal zouden de kunstvoorwerpen daarna teruggestuurd worden maar nu blijft het goud dus in Nederland. Mogelijk totdat een rechter zich heeft uitgesproken over de kwestie. Het Allard Pierson Museum wil tot die tijd geen commentaar geven.

Allard Pierson Museum ruziet met Oekraïne over goud

Leuvehaven Rotterdam (Maritiem Museum)Het Maritiem Museum Rotterdam en…
Bronsbeslag in de zogenaamde 'Ringerike stijl' - Collectie Thomas Kamphuis
In Roermond is vanaf eind volgende maand een expositie te zien over…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: