Amateur-paleontoloog vindt prehistorisch schedeltje

Een amateur-paleontoloog heeft in een steengroeve in Winterswijk een schedel gevonden van een Lariosaurus. Voor zover bekend is het voor het eerst dat er een schedel van deze sauriër is gevonden in Nederland.

Tekening van een Lariosaurus - cc

Tekening van een Lariosaurus – cc

De Lariosaurus, een sauriër uit het geslacht van de Nothosauridae, leefde in het Midden-Trias. Deze visetende sauriërs konden tot zo’n zestig centimeter lang worden. De voorpoten gebruikte het dier als een soort peddels. De Lariosaurus is een voorloper van de latere Plesiosaurier.

De gevonden schedel is slechts 4,5 centimeter groot. Ontdekker Remco Bleeker uit Goor dacht aanvankelijk een compleet exemplaar van de Anarosaurus te hebben gevonden. Het schedeltje stuurde hij op naar wetenschapper Nicole Klein van de Universiteit van Bonn. Na uitgebreid onderzoek kon zij aangeven dat het gevonden schedeltje van een Lariosaurus is. De amateur-archeoloog heeft de schedel in bruikleen gegeven aan Museum Twentsewelle in Enschede.

Lees ook: Christenen geven Bijbels tegengeluid bij dinoplaatjes

Paar van Weerdinge (Drents Museum)
Op 29 juni 1904 deed veenarbeider Hilbrand Gringhuis een bijzondere ontdekking. Terwijl…
Kuil in Ponar die gebruikt werd om Joden te verbranden - cc
In het voormalige concentratiekamp Ponar in Litouwen hebben archeologen een ontsnappingstunnel gevonden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: