Amateurarcheologen actief in duinen Den Helder

Resten van de soldaat – Foto: Provincie Noord-Holland

Sinds bekend is gemaakt dat bij Den Helder de resten van een Engelse soldaat uit 1799 zijn gevonden, zijn de duinen in het gebied bezocht door verschillende amateurarcheologen.

De vondst van het skelet van de Engelse soldaat werd eerder deze maand bekendgemaakt. De resten van de in 1799 gesneuvelde Engelse soldaat werden begin dit jaar al gevonden. Behalve de lichaamsresten werden er ook wapens en andere bezittingen van de soldaat aangetroffen. De vondst werd geheim gehouden om pottenkijkers te weren.Sinds de bekendmaking van de vondst zijn de duinen bij Den Helder door verschillende amateurarcheologen bezocht. Verschillende van hen zijn betrapt en beboet omdat ze op verboden terrein op zoek waren naar archeologische resten. Op verschillende plekken in de duinen heeft de duinbeheerder gaten aangetroffen die vermoedelijk zijn gegraven door de amateurarcheologen.

- advertentie -

Landschap Noord-Holland heeft besloten de komende tijd extra toezicht te houden in de duinen bij Den Helder.

De Engelse soldaat, die de Botgat-man genoemd wordt, zou in 1799 deel hebben genomen aan de inval van Russen en Engelsen. Bij Den Helder landden op 27 augustus van dat jaar in totaal een troepenmacht van 32.000 man sterk. Enkele dagen later bezette deze troepen Alkmaar maar op 6 oktober werden de Russen en Engelsen uiteindelijk door de Fransen verslagen tijdens de Slag bij Castricum.

ruinerwold-bommenwerper
Resten bommenwerper WOII gevondenDefensie gaat binnenkort een weiland bij…
qurta-rotstekeningen
Een van de tekeningenEen interdisciplinair team van Belgische wetenschappers,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: