Demonstraties ambachtelijke houtbewerking in het Cuypershuis

Foto: Cuypershuis


Cuypers en Munsterkerk – Gemeente Roermond

Gedurende de Maand van de Geschiedenis worden er in het Cuypershuis in Roermond demonstraties houtbewerking gegeven.

Een jaar geleden werd het Stedelijk Museum Roermond verbouwd tot Cuypershuis. In dit nieuwe museum staat de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) centraal.

Roermond speelde een belangrijke rol in het leven van de architect. Hij werd er geboren en keerde er na een verblijf in Amsterdam en Valkenburg weer terug. Zijn oeuvre, bestaande uit gebouwen, interieurs, kunstvoorwerpen en meubels is bijzonder groot. De bekendste gebouwen van zijn hand zijn het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Met de restauratie van kasteel De Haar te Haarzuilens (bij Utrecht) bouwde Cuypers het laatste kasteel van Nederland.

- advertentie -

Ook in Roermond en omgeving realiseerde hij diverse werken. Bovendien liet hij in de stad een statement achtergelaten over zijn kunstopvattingen: het vroegere Stedelijk Museum Roermond. Dit gebouw realiseerde hij in 1853 om er te wonen en te werken. Verder fungeerde het als staalkaart van zijn bouwopvattingen.

Ambachtelijke houtbewerking

Cuypershuis nieuwe ingang – Cuypershuis & Joop Thijssen

In dit Cuypershuis wordt tijdens de Maand van de Geschiedenis vier keer een demonstratie ‘ambachtelijke houtbewerking en restauratietechnieken’ gevegen. De demonstraties worden gegeven door restaurator Tim Schoenmakers.

Pierre Cuypers hechtte in zijn tijd veel waarde aan het middeleeuwse ambacht. Tidjens de Industriële Revolutie waren de stoommachines en het machinale werken in opkomst geraakt en dat zorgde voor de teloorgang van het ambacht en vakmanschap. Oude ambachten en de daarbij behorende kennis gingen grotendeels verloren of werden ingeruild voor nieuwe beroepen. Cuypers vond het van belang dat men het middeleeuwse ambacht bleef onderwijzen.

Restaurator Tim Schoenmakers zal tijdens de demonstraties stil staan bij verschillende oude technieken. Ook zal er een demonstratiefilm getoond worden over het punteerapparaat. Dit 3D kopieerapparaat, dat Cuypers ontdekte tijdens een reis in Duitsland, speelde een grote rol in het produceren van beelden. De kennis van het apparaat is tegenwoordig bijna verdwenen.

Tim Schoenmakers is op 7, 10, 21 en 24 oktober van 13:00 tot 16:00 uur in het Cuypershuis aanwezig om demonstraties te geveb, Bezoek voor meer informatie: www.cuypershuisroermond.nl

Scheepvaartmuseum Amsterdam - Foto: CC/Ricardo LiberatoPrecies een jaar geleden…
sal-meijer-kat-1-gr
Schilderij van Sal Meijer (Joods Historisch Museum)In het Joods…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: