‘Amerika ontsnapte in 1961 aan kernramp’

Paddenstoelwolk boven Nagasaki, 1945

Paddenstoelwolk boven Nagasaki, 1945

Amerika blijkt in 1961 te zijn ontsnapt aan een kernramp. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De krant wist, met behulp van de Freedom of Information Act de hand te leggen op een geheim rapport waar dit uit blijkt.


Op 23 februari 1961, drie dagen na de inauguratie van president John F. Kennedy, kwam een B52 bommenwerper met aan boord enkele waterstofbommen in de problemen. Boven de plaats Goldsboro verloor het toestel twee waterstofbommen. Een van deze bommen ontplofte volgens The Guardian bijna.

In het document waarop de krant de hand wist te leggen staat dat drie van de vier veiligheidsmechanismes van deze bom niet werkten. Nadat het kernwapen uit het vliegtuig was opende de bom een parachute en sprong op scherp. Aangezien drie van de vier ingebouwde veiligheidsmechanismen dienst weigerden kwam een kernramp hierna zeer dichtbij.

Kleine elektrische schok

Het vierde en meest gevoelige mechanisme, een kleine elektrische schakelaar, wist de bom uiteindelijk wel uit te schakelen. Volgens The Guardian was een kleine elektrische schok echter al genoeg geweest om ook dit laatste veiligheidsmechanisme uit te schakelen.

- advertentie -

Het incident was bekend maar volgens de Amerikaanse overheid waren er nooit levens in gevaar. De lading van de bom was 260 keer krachtiger dan de lading van de atoombom die in 1945 op Hiroshima werd gegooid.

Gerelateerde uitgaven:

David Frost en Richard Nixon - Still YouTube
David Frost en Richard Nixon - Still YouTubeDe…
World War II Memorial in Washington - Foto: CC
World War II Memorial in Washington - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: