Amerikaanse D-Day vlag te zien in Nederland

Donderdag arriveert bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg een unieke Amerikaanse vlag, die is gebruikt tijdens D-Day in 1944. De vlag wordt met militair ceremonieel ontvangen in aanwezigheid van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en ongeveer twintig Amerikaanse Tweede Wereldoorlog veteranen. Het museum opent gelijktijdig een tentoonstelling rond de vlag.

De Amerikaanse 48-sterren vlag wapperde op het achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60. Dit schip leidde op 6 juni 1944 de invasievloot en de eerste Amerikaanse troepen naar het invasiestrand van Utah Beach. De landingen in Normandië waren het begin van de bevrijding van West-Europa.

Commandant van het landingsvaartuig was de toenmalige luitenant ter zee Howard van der Beek, wiens vader in Nederland is geboren. Van der Beek had de vlag tot aan zijn dood in 2014 in zijn bezit.

Beroemde foto van D-Day. Amerikaanse soldaten van de USS Samuel Chase verlaten de landingsboot op Omaha Beach op 6 juni 1944

Beroemde foto van D-Day. Amerikaanse soldaten van de USS Samuel Chase verlaten de landingsboot op Omaha Beach op 6 juni 1944

Symbool

In juni van dit jaar verwierf een Nederlandse familie de door de strijd gehavende Amerikaanse vlag op een veiling. De vlag staat voor de familie symbool voor de offers die geallieerde soldaten hebben gebracht voor de vrijheid van Europa.

- advertentie -

De vlag wordt in langdurig bruikleen gegeven aan het NMM en op verzoek van de familie ondersteunt het ministerie van Defensie de aankomst van de vlag in Nederland. Het Nationaal Militair Museum zal de vlag op speciale wijze tentoonstellen met aandacht voor zowel de D-Day invasie in Normandië als ook de symboliek van de Amerikaanse vlag. De tentoonstelling is tot het eind van dit jaar te zien.

Lees ook: D-Day – Operatie Overlord (6 juni 1944)
Boek: D-Day: 6 juni 1944 – Stephen E. Ambrose

Schilderij, Jacob Waben, Vrouw Wereld, 1622 (WFM)
De vijf teruggevonden kunstwerken van het Westfries Museum worden op korte termijn…
Sudeten-Duitse burgers uit Volary worden door Amerikaanse soldaten gedwongen om langs de lijken van 30 tijdens een dodenmars uitgehongerde Joodse vrouwen te lopen, zodat ze het niet kunnen ontkennen (11 mei 1945).
Nadat SS-officier Kurt Gerstein tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 getuige was…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: