Amerikaanse indianen beledigd door codenaam ‘Geronimo’

Geronimo rond 1901 – Foto: C.D. Arnold

Veel indianen in Amerika zijn boos over het feit dat Amerika de campagne om terroristenleider Osama Bin Laden te doden, de codenaam Operatie Geronimo heeft gegeven.

De operatie is daarmee namelijk vernoemd naar het beroemde indianenopperhoofd Geronimo (1829-1909). Deze indiaan, die voor veel indianen een soort mythisch figuur is geworden, bestreed in de jaren 1870 en 1880 met zijn Chiricahua-Apaches zowel de Mexicanen als Amerikanen. In 1886 legde hij uiteindelijk de wapens neer.Geronimo werd vervolgens met zijn stam naar Florida gedeporteerd.

- advertentie -

Loretta Tuell, de voorzitter van de Amerikaanse Senaatscomité voor Indiaanse belangen, heeft grote bezwaren tegen het gebruik van de codenaam Geronimo. Tuell vindt het ongepast dat de naam van Geronimo nu wordt gelinkt aan Bin Laden, een van de grootste vijanden van de Verenigde Staten. Volgens haar getuigt de vergelijking van een gebrek aan respect voor een van “onze grootste indiaanse helden”.

Ook Jeff Houser, de huidige leider van de indianenstam Fort Sill Apache, is verontwaardigd. Hij heeft laten weten het pijnlijk en kwetsend te vinden dat Geronimo wordt vergeleken met de terrorist Bin Laden. Houser heeft per brief excuses geëist van president Barack Obama.

Bin Laden code name upsets U.S. tribes

Sint-Willibrordkerk in Utrecht - Foto: CC/LuctorDe scheiding tussen Rooms-Katholieke…
Gunter Sachs en Brigitte BardotGunter Sachs, de beroemde Duitse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: