Amerikaanse onderscheiding voor WOII-verpleegster

Augusta Chiwy

Augusta Chiwy, een Belgisch-Congolese verpleegster die tijdens het Ardennenoffensief van 1944-45 talloze soldaten verzorgde, heeft maandag de Amerikaanse medaille van burgerverdienste gekregen.

De medaille werd uitgereikt in het Koninklijk Legermuseum in Brussel in bijzijn van de Amerikaans ambassadeur Howard Gutman. De momenteel hoogbejaarde Augusta Chiwy zette tijdens de Tweede Wereldoorlog haar eigen leven op het spel om gewonde Amerikaanse soldaten te redden.In een verklaring liet het Amerikaanse ministerie van defensie zich lovend uit over de daden van de verpleegster:

- advertentie -

Mevrouw Chiwy heeft blijk gegeven van een heel groot medeleven en uitzonderlijke toewijding bij de verzorging van Amerikaanse soldaten die tijdens intense gevechten in moeilijke omstandigheden gewond waren geraakt. Ze zette vrijwillig haar eigen leven op het spel om dat van Amerikaanse soldaten te redden. Haar moed en zelfopoffering zijn unieke voorbeelden van menselijke betrokkenheid.

Onlangs bracht militair historicus Martin King nog een boek uit over Chiwy, getiteld De verborgen verpleegster. De verpleegster wordt ook kort genoemd in de bestseller Band of Brothers van Stephen Ambrose.

Chiwy werd eerder dit jaar al onderscheiden met de Belgische heldenmedaille en benoemd tot Ridder in de Kroonorde.

De complete serie in boekvormHet standaardwerk Het Koninkrijk der…
Foto: Zeppers FilmDe Nederlandse documentaire 900 dagen - mythe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: