Amerikaanse veteranen eisen toegang tot WOII-monument

World War II Memorial in Washington - Foto: CC

World War II Memorial in Washington – Foto: CC

De shutdown van de Amerikaanse overheid heeft ook gevolgen voor vele militaire begraafplaatsen en monumenten. Dinsdag zorgde dit voor problemen in Washington. Een groep van tweehonderd veteranen was naar Washington gekomen voor een bezoek aan het World War II Memorial. het monument was vanwege de shutdown echter niet toegankelijk.

Begraafplaats Margraten

Begraafplaats Margraten


Vanwege een politiek conflict tussen de Republikeinen en Democraten zijn alle taken van de Amerikaanse federale overheid die als ‘niet-essentieel’ worden beschouwd maandag stilgelegd. Zo’n 800.000 ambtenaren zijn met onbetaald verlof en nationale parken en musea zijn gesloten totdat het probleem is opgelost.

De tweehonderd veteranen die dinsdag in Washington het World War II Memorial wilden bezoeken, kwamen uit de staten Mississippi en Iowa en hadden er een lange reis opzitten. Toen bleek dat ze het oorlogsmonument niet konden bezoeken waren ze boos. Maar ze lieten zich niet stoppen. De veteranen haalden de hekjes weg waarmee het monument was afgezet en betraden het terrein alsnog. Ze werden daarbij geholpen door een aantal politici.

Beveiligingsmedewerkers van het park stopten hen overigens niet. Oud-presidentskandidaat Michele Bachmann heeft aangegeven de komende tijd dagelijks naar het monument te gaan om veteranen te helpen het monument te bezoeken.

- advertentie -

Margraten

Ook de Amerikaanse begraafplaats in het Limburgse Margraten is vanwege de shutdown overigens gesloten. Op deze begraafplaatsen liggen de stoffelijke resten van 8302 Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het terrein is door de Nederlandse staat in bruikleen gegeven aan de Amerikaanse overheid.

Gerelateerde uitgaven:

Hongaarse Joden, kort na aankomst in Auschwitz, mei 1944 - Foto: CC / Bundesarchiv
Hongaarse Joden, kort na aankomst in Auschwitz, mei…
[caption id="attachment_23167" align="alignleft" width="265"] Anne FrankVoor een nieuw theaterstuk over het leven…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: