Dark
Light

Amerikanen maken vervuilde grond Vietnam schoon

Auteur:
1 minuut leestijd
Amerikaanse helikopter verspreidt Agent Orange tijdens de Vietnamoorlog ( U.S. Army)
Amerikaanse helikopter verspreidt Agent Orange tijdens de Vietnamoorlog ( U.S. Army)

De Verenigde Staten gaan grond in Vietnam schoonmaken die tijdens de Vietnamoorlog werd vervuild. De schoonmaakwerkzaamheden zijn donderdag begonnen bij de voormalige luchtmachtbasis Danang.

Opslagplaats voor Agent Orange – Foto: US Army
Gedurende de Vietnamoorlog werd door Amerika op grote schaal het ontbladeringsmiddel Agent Orange ingezet om zo de beschutting van de tegenstander te vernietigen. Tussen 1965 en 1975 gooiden de Amerikanen naar schatting tachtig miljoen liter van het middel op Vietnamese grond.

De bodem op veel plekken in het land is door het middel nog altijd zwaar vervuild. Misvormingen bij geboorten en veel gevallen van kanker worden tegenwoordig in verband gebracht met het gif. Het schoonmaakproject is donderdag gestart bij de voormalige luchtmachtbasis Danang. Tijdens de Vietnamoorlog gebruikten de Amerikanen die locatie als basis. Op de basis werden onder meer vaten Agent Orange opgeslagen.

De vervuilde grond zal verhit worden. Hierdoor moeten de chemicaliën vernietigd worden. Het is de bedoeling dat de grond in 2016 weer gebruikt kan worden. De Verenigde Staten hebben 33 miljoen euro uitgetrokken voor de schoonmaak van in totaal 73.000 kubieke meter grond. Ook Vietnamese militairen helpen met schoonmaken.

Aanrader: Vietnamoorlog (1955-1975) – Oorzaken, samenvatting & gevolgen
Overzicht van boeken over de Vietnamoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×