Amsterdam Museum verwerft oude fles duinwater

Etiket op de fles – klik voor een vergroting

Het Amsterdam Museum heeft een bijzondere fles schoon drinkwater uit 1853 verworven. De fles water is vanaf dinsdag, Wereld Waterdag, in het museum te bezichtigen.

In het begin van de negentiende eeuw dronken de bewoners van Amsterdan nog geen gezuiverd drinkwater. Meestal werd er regenwater gedronken of water uit de Vecht. Omdat dit water nauwelijks gezuiverd werd, kwamen ziektes als cholera en tyfus geregeld voor.

De Letterkundige Jacob van Lennep

- advertentie -Jacob van Lennep

(1802-1868) wilde hier halverwege de negentiende eeuw een eind aan maken. Hij richtte in 1850 de Amsterdamse Duinwater-Maatschappij op en liet een leiding aanleggen vanaf de duinen naar de fontein bij de Willemspoort in Amsterdam. De stedelingen konden hier terecht voor zandgezuiverd water.

Gratis was dit water echter niet. Voor een emmer gezuiverd water moest een cent betaald worden. Om de Amsterdammers aan te sporen schoon drinkwater te gaan kopen werden er in 1853 daarom reclame-flessen uitgedeeld. Op de door het Amsterdam Museum verworven reclamefles is een etiket te vinden waarop vermeld wordt dat Amsterdammers vanaf 12 december 1853 water kunnen halen. In 1854 werden de eerste abonnementen op deze waterleiding afgesloten. Amsterdam werd de eerste stad in Nederland met een eigen waterleiding.

Het Amsterdam Museum, voorheen het Amsterdams Historisch Museum, heeft de fles duinwater gekocht van een particulier. Hoeveel er voor betaald is, is niet bekendgemaakt.

persmuseum-heimelijk-1
Man wenst anoniem te blijven. (INP/R.Jarland)Lang niet iedereen is…
rijksmuseum-dutch-flowers-1-gr
Abraham Mignon, De omvergeworpen ruiker, ca. 1660Bij Rijksmuseum Schiphol

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: