Amsterdam onderzoekt aanslag erfpacht Joden

Amsterdam onderzoekt aanslag erfpacht Joden – Foto: BMZ

De gemeente Amsterdam gaat bekijken of het Joden tegemoet kan komen die na de Tweede Wereldoorlog onterecht erfpacht moesten betalen. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft dat woensdag gezegd.

Het Parool maakte afgelopen weekend melding van een misstand die zich na de oorlog heeft voorgedaan. Verschillende Joden zijn toen beboet omdat ze tijdens de oorlogsjaren geen erfpacht hadden betaald.


Velen van hen waren tijdens de oorlog ondergedoken of afgevoerd naar concentratiekampen. De gemeente Amsterdam blijkt zelfs Joden te hebben aangeslagen van wie de huizen niet eens meer bestonden, bijvoorbeeld doordat ze tijdens een bombardement waren verwoest.

- advertentie -

De erfpachtgegevens doken onlangs op tijdens de digitalisering van dossiers van Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam en kwamen in handen van enkele studenten.

Burgemeester Van der Laan heeft aangegeven dat de gemeente gaat bekijken hoe de zaak alsnog recht kan worden gezet. Volgens de burgemeester is er na de oorlog “met formalisme, bureaucratie en kilheid gekeken naar het juridische aspect, in plaats van dat ze met empathie hebben gekeken naar degenen die slachtoffer werden”.

Gerelateerde uitgaven:

Oorlogsbronnen Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft…
Westerbork Naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van Herinneringscentrum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: