Amsterdam subsidieert herdenking slavernijverleden

Nationaal monument slavernijverleden – Foto: CC/Arthena

De gemeente Amsterdam heeft 750.000 euro beschikbaar gesteld voor een grootschalige herdenking van het slavernijverleden.

Die herdenking begint op 1 juli 2013. Het is dan precies honderdvijftig jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Vanwege de belangrijke rol die Amsterdam had in de slavernij wil de stad in 2013 uitgebreid aandacht besteden aan de afschaffing ervan.

De Amsterdamse wethouder

- advertentie -Andrée van Es:

Het herdenken van slavernij blijft actueel. Voor veel Amsterdammers is het slavernijverleden verweven in hun persoonlijke geschiedenis. In de stad zie je deze geschiedenis terug in kunst, architectuur en literatuur. De geschiedenis van de slavernij is dus ver weg en tegelijkertijd nabij. We herdenken ieder jaar opnieuw, ook om vooruit te kijken en lessen te trekken voor de toekomst.

Tijdens het herdenkingsjaar zijn er onder meer fototentoonstellingen, theatervoorstellingen en documentaires. Ook wordt er een educatief programma voor kinderen ontwikkeld. Het herdenkingsprogramma wordt georganiseerd door de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013. In 2014 wordt het programma in Zeeland afgesloten.

In het Amsterdamse Oosterpark wordt ieder jaar op 1 juli een herdenking gehouden bij het Nationaal monument slavernijverleden. Dat gebeurt ook dit jaar.

Lees ook: VU brengt slavernijverleden Amsterdam in beeld

Molens bij Kinderdijk - Foto: CC/BasDe gemeente Nieuw-Lekkerland heeft…
Foto van een willekurige globe (Minnesota Historical Society)De Amsterdamse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: