Dark
Light

Amsterdam zet index Vreemdelingenregisters online

Auteur:
1 minuut leestijd
Index Vreemdelingenregisters online
Index Vreemdelingenregisters online

Het Stadsarchief Amsterdam heeft onlangs zogenaamde Vreemdelingenregisters online gezet. De index bevat ruim 96.000 inschrijvingen van personen uit het buitenland die zich in de jaren 1849-1922 bij de Amsterdamse politie meldden voor een reis- en verblijfpas.

Net als de moderne verblijfsvergunningen moesten deze passen steeds opnieuw verlengd worden. Met behulp van het vreemdelingenregister is na te gaan waar iemand vandaag kwam en in welke plaats het laatste buitenlandse paspoort werd afgegeven. De informatie is onder meer interessant voor genealogen.

De Amsterdamse politie registreerde in deze periode ook de uiterlijke kenmerken van de aanvrager. Ook zonder pasfoto’s is hierdoor na te gaan hoe de aanvragers er ongeveer uit moeten hebben gezien. De index bevat volgens de archiefdienst informatie zowel namen van incidentele passanten als van immigranten die zich blijvend in Nederland vestigden: “van Italiaanse schoorsteenvegers tot werkzoekende Pruisen”.

Overzicht van Boeken over genealogie en stamboomonderzoek

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×