Amsterdamse musea openen portrettengalerij

Maaltijd van schutters van de compagnie van kapitein Jacob Backer en luitenant Jacob Rogh , 1632 Nicolaes Eliasz. Pickenoy (1591 - 1653)

Maaltijd van schutters van de compagnie van kapitein Jacob Backer en luitenant Jacob Rogh , 1632 Nicolaes Eliasz. Pickenoy (1591 – 1653)

Het Rijksmuseum, Amsterdam Museum en de Hermitage gaan samenwerken voor een vaste tentoonstelling van meer dan dertig grote groepsportretten uit de zeventiende en achttiende eeuw. De musea hebben dat woensdag met elkaar afgesproken.

De anatomische les van Dr. Deijman - Rembrandt van Rijn, 1656

De anatomische les van Dr. Deijman – Rembrandt van Rijn, 1656


Het project heeft als werktitel Gallery of the Golden Age. Volgens de musea is het voor het eerst dat een verzameling groepsportretten van deze omvang bijeen wordt gebracht. De Hermitage:

“Deze groepsportretten van de burgerij zijn uniek in de wereld en vertellen het verhaal van het voor Nederland zo typerende burgerschap. Met deze unieke krachtenbundeling maken we de kunstwerken, die – ook vanwege hun omvang – zelden worden getoond, zichtbaar voor een groot publiek.”

De tentoonstelling zal vanaf eind november in de Hermitage Amsterdam te zien zijn.

Rembrandts Anatomische Les van Dr. Deijman en schuttersportretten van onder meer Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy zijn enkele voorbeelden van topstukken die in de tentoonstelling te zien zullen zijn. De Hermitage:

- advertentie -

“Deze ‘klasgenoten van de Nachtwacht’ uit de collecties van het Rijksmuseum en Amsterdam Museum worden door hun enorme omvang zelden tentoongesteld, en al helemaal niet tegelijkertijd. Dit soort groepsportretten waren toen ze gemaakt werden al uitzonderlijke schilderijen: in tegenstelling tot omliggende landen werden in Nederland niet alleen edelen en geestelijken op paneel of doek geportretteerd. Ook de burgerij viel deze eer al vroeg ten deel.”

In veel gevallen gaat het om burgers die een bestuurlijk rol vervulden in de stad, als schutters of regenten. Deze groepsportretten van ‘gewone mensen’ zijn volgens de samenstellers van de tentoonstelling niet alleen kunsthistorisch interessant. Ze vertellen ook het verhaal van de “voor Nederland zo typerende groepsmentaliteit”.

Ramses Shaffy (Bijzondere Collecties)
Ramses Shaffy (Bijzondere Collecties)Bij de afdeling Bijzondere Collecties…
Portrait of George Dyer Talking - Francis BaconBij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: