Anders Jonas Ångström (1814-1874) – Zweedse natuurkundige

Google staat woensdag met een zogenaamde Doodle – een speciaal logo op de startpagina van de Google-zoekmachine – stil bij de tweehonderdste geboortedag van de Zweedse natuurkundige Anders Jonas Ångström (1814-1874), een van de stichters van de wetenschap van de spectroscopie.

Google doodle ter ere van Anders Jonas Ångström

Google doodle ter ere van Anders Jonas Ångström

De in 1814 geboren Zweed studeerde natuur- en wiskunde aan de Universiteit van Uppsala. Na zijn studie bekleedde hij langere tijd de leerstoel van de natuurkunde aan dezelfde universiteit. Anders Jonas Ångström hield zich onder meer bezig met warmtegeleiding en spectroscopie.

In 1853 maakte hij naam door aan te tonen dat een elektrische vonk twee over elkaar gelegde spectra bevat, een uit het metaal van de elektrode en de andere van het gas waar het licht doorheen gaat. Daarnaast toonde hij aan dat een gloeiend gas lichtstralen met dezelfde eigenschappen van lichtbreking uitzendt als die het gas kan opnemen.

Vanaf 1861 ging de Zweed zich met name bezig houden met het zonnespectrum. Een jaar later bewees hij dat de atmosfeer van de zon – naast andere elementen – het element waterstof bevat. Ångström was verder de eerste die het spectrum van het noorderlicht onderzocht.

- advertentie -

De lengte-eenheid ångström is naar de natuurkundige vernoemd. Daarnaast dragen enkele maankraters en een planetoïde zijn naam

Google doodle ter ere van logicus John Venn
Het is maandag exact 180 jaar geleden dat de Engelse logicus en…
Leo Tolstoj in 1897
Het is dinsdag precies 186 jaar geleden dat de beroemde Russische schrijver…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: